Stal ”Hesa Fredrik” – satte den på A-traktorn

Publicerad 2022-11-25

Flera Hesa Fredrik-tutor har stulits i Ljusdal kommun, och minst en har kopplats på ljudanläggningen i en A-traktor.

Nu misstänker polisen att tonåringar ligger bakom stölderna.

– Det kan bli fara för liv om vi inte kan varna människor. Om något händer och en person inte har tillgång till tv eller radio är det tutan man blir varnad av, säger Anders Johannesson på MSB.

”Hesa Fredrik” är ett utomhuslarm vars tutor hörs långväga. Syftet är att larma allmänheten vid kris eller allvarliga händelser som farliga utsläpp, brand eller krigsfara.

Mellan 12 och 13 november larmade räddningstjänsten i Ljusdal om att en Hesa Fredrik-tuta stulits från en bygdegård i kommunen, vilket Söderhamnskuriren tidigare rapporterat om.

Efter tips till polisen gjordes en husrannsakan där man återfann tutan – som då hade kopplats till en ljudanläggning i en A-traktor.

En ”hesa Fredrik”-tuta monterad på ett tak.

Kristoffer Halvarsson är kommunpolis i Ljusdal och ser allvarligt på händelsen.

– Det är anmärkningsvärt att något som är till för skyddet av invånarna i Ljusdal och för att varna för fara stjäls så lättvindigt och sedan används i ett sånt här syfte, säger han.

Tutan har tagits i beslag av polisen och en förundersökning om sabotage har inletts.

En A-traktor. Obs: Arkivbild.

Stöldvåg

Enligt räddningstjänsten är det inte den enda Hesa Fredrik-tutan som stulits i Ljusdal senaste året. Totalt har sju tutor som stulits, flera av dem efter sommaren.

Polisen misstänker att en eller flera gärningspersoner i tonåren, över 15 år, ligger bakom stölderna.

– Vi bevakar alla Hesa Fredrik-tutor och märker direkt när någon saknas. Vi misstänker att flera av stölderna gjorts av personer i samma miljö som den senaste stölden, även om det inte är något jag säga helt säkert, säger räddningschef Peter Nystedt.

Fara för liv – och öron

I värsta fall kan stölderna göra att MSB inte kan använda larmet för att varna om något allvarligt hänt.

– Det kan få hemska konsekvenser. Det kan bli fara för liv om vi inte kan varna människor. Om något händer och en person inte har tillgång till tv eller radio är det tutan man blir varnad av, säger Anders Johannesson, enhetschef för befolkningsskydd vid Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

Varningssignalen ”Hesa Fredrik” har utsatts för sabotage tio gånger sedan 2019. Och nu verkar den utsatt för en stöldvåg.

– Att stjäla en Hesa Fredrik är sabotage mot vår krisförmåga och vårt civila försvar och således riktigt allvarligt, säger Anders Johannesson.

Han avråder från att använda tutorna som ljudanläggning i fordon.

– Det är inte lämpligt. Hornen har väldigt hög kraft, du kan få hörselskador om du står för nära.

Betydelsen av olika signaler.