"Vi var objektiva"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-12-03

Anne-Grete Strøm-Erichsen om 55-miljardersaffären

Förhoppningen var stor när försvarsminister Sten Tolgfors i april 2008 mötte sin norska kollega Anne-Grete Strøm- Erichsen. Samma dag lämnade Försvarets materielverk över en offert på sammanlagt 48 Jas Gripen-plan. Men några planer på att köpa svenska stridsflygplan fanns aldrig. Hemliga Wikileaksdokument som Aftonbladet i dag kan avslöja visar att norska regeringen redan på förhand hade siktet inställt på amerikanska F35-plan istället. Själv hävdar Strøm- Erichsen att Norge förhöll sig objektivt i affären. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX

Norges förra försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen nekar till att den norska 55-miljardersaffären skulle ha varit riggad.

Även statsminister Jens Stoltenberg avvisar uppgifterna.

– Vi var objektiva, säger Anne-Grete Strøm-Erichsen till den norska tidningen VG:s nätupplaga.

I dag avslöjar Aftonbladet att Norge gick bakom ryggen på Sverige i mångmiljardaffären om Jas Gripen 2008. Dokument från Wikileaks visar att norrmännens intresse för svenska Jas bara var ett spel för galleriet. Upphandlings-kriterierna var i förväg utformade så att USA blev enda vinnaren.

Men uppgifterna dementeras av Norges förra försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Vi var objektiva och såg till att prata lika mycket med bägge parter, säger hon till VG.

Viktigt för Norge

Även statsminister Jens Stoltenberg dementerar uppgifterna i Wikileaks dokument. Han tycker diskussionen är felriktad eftersom det främst låg i Norges intresse att processen följde reglerna om konkurrens – för att kunna värdera de olika stridsflygplanen.

– Det vore meningslöst för Norge att ha en process som inte är objektiv eftersom det var vi som skulle köpa planen, säger han till VG.

Anne-Grete Strøm-Erichsen uppger att det var norska försvarets forskningsinstitut (FFI) som i sista hand beslutade vilket stridsflygplan man skulle välja.

– De utförde testerna på flygplanen och bedömde vikten av de olika elementen, säger hon.

Först den 20 november 2008 var affären klar, hävdar Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Klara kriterier

Norges försvarsminister Grete Faremo uppger också att Norges inte hade gett några förhandsbesked till någon i upphandlingen av stridsflygplan.

– Regeringen fattade inte något beslut förrän omedelbart före kungörelsen, säger Faremo till nyhetsbyrån NTB.

Hon beskriver upphandlingsprocessen som korrekt och att kriterierna kommunicerades tydligt till anbudsgivarna.

"Satt still i båten"

Den norske utrikesministern Jonas Gahr Støre säger till norska VG att han känner igen sig i amerikanernas beskrivning av spelet kring jaktflygsaffären. Samtidigt avvisar han bestämt uppgifterna om att norska myndigheter skulle ha bestämt sig för amerikanska F-35 långt innan de dumpade det svenska alternativet.

– Begreppet om att sitta still i båten, var något som vi sa till politiska företrädare från alla länder. Det var för att man skulle förstå att det inte fanns någon poäng med att sätta politisk press på Norge. Här värderade man varje alternativ på väldigt grundläggande kriterier, för att ge den norska regeringen ett bra beslutsunderlag, säger Jonas Gahr Støre till VG.