Indonesiska friges för mord på Kims halvbror

TT-AFP

Publicerad 2019-03-11

Anklagelserna mot den indonesiska kvinna som misstänkts för att ha deltagit i mordet på den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam dras tillbaka.

– Siti Aisyah är fri. Hon kan gå nu, förklarade domaren i den malaysiska domstolen efter att åklagare valt att lägga ner åtalet mot henne.

– Jag är lycklig. Jag vet inte hur det här gick till, det var inte vad jag hade förväntat mig, säger Siti Aisyah.

Doan Thi Huong från Vietnam och Siti Aisyah från Indonesien har anklagats för det spektakulära lönnmordet på Kim Jong-Nam på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia i februari 2017. De två kvinnorna misstänks för att ha smetat det dödliga nervgiftet VX i ansiktet på Kim.

Brev från Indonesien

Frigivningen av Siti Aisyah kom som en överraskning då planen för dagen enligt tidigare information var att höra vietnamesiskan Doan Thi Huong.

Aisyah har dock inte frikänts från misstankarna i formell mening och skulle rent teoretiskt kunna komma att åtalas för mordet på nytt.

Det är oklart varför domstolen väljer att frige Aisyah. Men i ett brev till Indonesiens justitieminister som poststämplades i fredags skriver Malaysias riksåklagare att man har vägt in Jakartas önskemål samt ländernas goda relationer i sitt beslut gällande frigivningen.

Det är sedan tidigare känt att Indonesien ofta lägger stor diplomatisk kraft på att få de medborgare som dömts till döden utomlands hemskickade.

Båda nekar

Båda kvinnorna nekar till mord och hävdar att de trodde sig delta i någon form av skämt, som de ska ha blivit lurade att medverka i av nordkoreanska agenter. Övervakningsbilder från flygplatsen strax före mordet visar hur kvinnorna träffar fyra män som nu är efterlysta av Interpol.

Den som befinns skyldig till mord av en malaysisk domstol döms per automatik till döden. Landets regering har lovat att avskaffa dödsstraffet, men parlamentet har ännu inte röstat om något sådant förslag.

Anklagelserna mot den indonesiska kvinna, som misstänkts för att ha mördat den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam, dras tillbaka.

– Det var inte vad jag hade förväntat mig, säger hon.

Med ett stort leende leddes Siti Aisyah ut ur rättssalen i Shah Alam i Malaysia på måndagen.

Beskedet om att åtalet mot den 27-åriga indonesiskan läggs ner kommer som en överraskning. Planen för dagen var nämligen att den vietnamesiska kvinna som också åtalats för mordet, Doan Thi Huong, skulle framträda i rätten.

– Jag är lycklig. Jag vet inte hur det här gick till, det var inte vad jag hade förväntat mig, sade Siti Aisyah till pressen utanför rättssalen.

Nyheten har skickat glädjevågor ända till Aisyahs hemstad Sindangsari i Indonesien.

– Tack gud! Vi ska fira nu, säger en släkting till AFP.

Har nekat till mord

Drygt två år har gått sedan Siti Aisyah och Doan Thi Huong greps, anklagade för att ha mördat Nordkoreas ledare Kim Jong-Uns halvbror Kim Jong-Nam.

Den 13 februari 2017 registrerade övervakningskameror på Kuala Lumpurs flygplats i Malaysia hur två kvinnor kastar sig över Kim Jong-Nam. En av dem smetar vad som senare kom att bekräftas som nervgiftet VX över hans ansikte. Giftet klassas som ett massförstörelsevapen av FN.

Siti Aisyah och Doan Thi Huong, som snabbt identifierades av malaysisk polis, har hela tiden nekat till anklagelserna. De hävdar att de lurats av nordkoreanska agenter att utföra attacken, som de trodde var en del av ett skämtprogram likt dolda kameran.

Oklart varför hon friges

När rätten förkunnade beskedet om frigivning på måndagen sågs vietnamesiskan Doan Thi Huong, som står medåtalad för mordet, brista ut i gråt.

– Varför har de frigett den indonesiska kvinnan och inte min dotter, säger Doan Thi Huongs pappa till AFP.

Skälen till Aisyahs frigivning är inte kända, men det kan röra sig om de goda diplomatiska relationerna mellan Indonesien och Malaysia. I ett brev till Indonesiens justitieminister, poststämplat i fredags, skriver Malaysias riksåklagare att man har vägt in både Jakartas önskemål och ländernas goda relationer i sitt beslut om frigivning.

Det är sedan tidigare känt att Indonesien ofta lägger stor diplomatisk kraft på att få de medborgare som utomlands har dömts till döden, vilket är straffet för mord i Malaysia, hemskickade.

Siti Aisyah är dock inte formellt avskriven från misstankarna, och hon skulle rent teoretiskt kunna komma att åtalas för mordet på nytt.