Ordern: Stäng ned USA

Uppdaterad 2013-10-01 | Publicerad 2013-09-30

DETROIT. USA har stängt.

Som väntat misslyckades alla försök att skapa enighet mellan president Obama och den arga oppositionen i kongressen innan budgetåret i natt löpte ut, så nu på morgonen svensk tid slog den amerikanska staten helt enkelt igen.

17 år efter den bittra strid mellan Bill Clinton och kongressens dåvarande talman Newt Gingrich som slutade med att de federala myndigheterna i USA slog igen har det alltså hänt på nytt: Den amerikanska staten håller sedan klockan sex i morse, svensk tid, stängt.

Det innebär att 800 000 statligt anställda får stanna hemma från jobbet och att exempelvis museer och parker som drivs i federal regi håller stängt . Det innebär också att företag gör affärer med staten får vänta på att få sina fakturor behandlade och att vissa statliga bidrag inte betalas ut i tid.

Vill stoppa reformen

Däremot fortsätter all så kallad essentiell verksamhet som vanligt. Exempelvis soldater, flygledare, passkontrollanter, brevbärare går till jobbet även idag och utför sina sedvanliga uppgifter.

Obama kommenterade haveriet på Twitter tidigt på tisdagsmorgonen:

"De gjorde det verkligen. En grupp republikaner i representanthuset tvingade myndigheter att stänga på grund av Obamacare i stället för att godkänna en riktig budget."

Orsaken till stängningen är en förbittrad strid om hälsovårdsreformen Obamacare, utkämpad av å ena sidan Obama-administrationen och djupt konservativa ledamöter av kongressens representanthus.

De senare vill till varje pris stoppa reformen, som träder i laga kraft det kommande budgetåret, och kräver att dess finansiering stoppas för att överhuvudtaget godkänna en ny budget.

Obamacare träder i kraft

Obama och den demokratiska majoriteten i senaten vägrar gå med på ingrepp i en lag som redan röstats igenom – tvärtom slog presidenten i natt fast att Obamacare träder i kraft oavsett vad som händer i kongressen – och trots flera försök till kompromisser i kongressens båda kamrar i sista stund är oenigheten total.

Så nu är USA stängt.

Hur länge är oklart, men det är bråttom för nästa kris – en betydligt farligare – väntar redan om några veckor.

Innan 17 oktober måste kongressen ta beslut om att höja landets lånetak och misslyckas man även då kan konsekvenserna, som Aftonbladets Wolfgang Hansson förklarade tidigare i natt, bli verkligt förödande.