Gorillaunge förlöstes med kejsarsnitt

Publicerad 2016-02-23

En gorillaunge föddes med hjälp av kejsarsnitt på Bristol Zoo, skriver Daily Express. Den lilla gorillaflickan vägde knappt ett kilo och vårdas nu av ett expertteam.

Den ovanliga födseln ägde rum på Bristol Zoo i England. Gorillamamman visade tecken på att ha drabbats av havandeskapsförgiftning och djurparken kallade in gynekologen David Cahill. Han har förlöst hundratals barn med hjälp av kejsarsnitt, men aldrig en gorilla.

– Tillsammans med födslarna av mina egna barn är den här händelsen förmodligen en av mina största prestationer i livet och något som jag definitivt aldrig kommer glömma, säger David Cahill, till Daily Express.

Fick hjälp att andas

Den lilla gorillaungen, som ännu inte fått något namn, kom till världen den 12 februari och vägde knappt ett kilo. Efter födseln vårdades hon dygnet runt av erfarna gorillaskötare som hjälpte henne att börja andas på egen hand och använde hud mot hud-kontakt för att hjälpa henne att utvecklas. Gorillamamman, Kera, övervakas också av ett veterinärteam medan hon återhämtar sig från operationen. Enligt personalen på Bristol Zoo mår både mamman och ungen efter omständigheterna bra. Att en gorilla blir förlöst med kejsarsnitt är ovanligt. Det är första gången det händer på Bristol Zoo och det tros endast ha hänt nio gånger tidigare i världen.

– Varje gorillafödsel är en unik och spännande händelse, men att en gorilla föds genom kejsarsnitt är ännu mer ovanligt, säger John Partridge, överintendent på Bristol Zoo, till Daily Express.