Historiskt dyr kurslitteratur

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-13

Funderar du på att läsa historia på högskolenivå? Då får du vara beredd på att lägga ut en rejäl slant på kurslitteratur.

Enligt en granskning gjord av studenttidningen Lundagård kostar böckerna dubbelt så mycket för en blivande historiker som för en nationalekonom.

– Det är tyvärr ofta dyrt med litteratur för de flesta utbildningar inom humaniora, säger universitetslektor Eva Qeuckfeldt.

Studenter har som bekant begränsade ekonomiska utrymmen. Ska vi tro studenttidningen Lundagård så är det troligtvis värst ställt för blivande historiker. Deras kurslitteratur är nämligen den dyraste av tio granskade utbildningar vid Lunds universitet.

– Det är tyvärr ofta dyrt med litteratur för de flesta utbildningar inom humaniora. Det beror på att de ofta produceras i mindre upplagor. Men vi måste också välja intressant och bra litteratur. Därför tycker jag att priset är rimligt, säger universitetslektor Eva Qeuckfeldt till tidningen.

Byter ut den dyraste boken

Enligt sammanställningen kostar det historikerna över 5 000 kronor per termin att köpa litteratur.

Däremot flaggar ledningen för att den dyraste boken – som kostar över 1 400 kronor – ska bytas mot en billigare.

– Institutionsstyrelsen kommer att fatta beslut om att byta ut en av böckerna som är såväl svår att få tag på som extremt dyr, den kostar över 1 400 kronor. Så ett par hundra kronor billigare kommer kursen troligtvis att bli, säger Qeuckfeldt.

Kåren kritisk

Humanistkårens ordförande, Christoffer Ivarsson, är kritisk till de höga kostnaderna.

– Detta är ett typexempel på att studenter inte har tillräckliga medel för att tillgodose sig sin utbildning. Men det finns även en komplicerad motsättning i detta. Institutionerna har ansvar för att ge studenter en bra utbildning och då kostar det givetvis pengar, säger Ivarsson till Lundagård.

Följ ämnen i artikeln