Mitt utvik var en egotripp –ingen kul grej

Nä nu får det räcka! Jag är så innerligt trött på alla rubriker som möter oss på löpsedlar om kändisars så kallade utvik.

Ena veckan är det en idrottskvinna, nästa en artist och nu senast en politiker.

Vad är då ett utvik?

Jag har då aldrig under mina vuxna år sett Sverige som ett land där atmosfären andas prydhet. Men nu vet i katten om jag inte gör det. För här klassas nu en vacker bild på en kvinna som sitter på en brygga, invirad i en badhandduk och visar benen för ett utvik.

För mig betyder ordet utvik att man är helt utan kläder på överkroppen eller underkroppen – och definitivt om man är helt naken.

När jag som ung idrottstjej slog igenom var det ibland svårt att veta om man gjorde saker och ting rätt, men man lärde sig med åren. Jag tror inte att unga tjejer är medvetna om den genomslagskraft som media har.

Har man en gång tagit klivet utanför sportsidorna i form av en fotografering inriktad på mode/skönhet så har man också blivit till allmän egendom. Plötsligt är det inte resultaten som kommer i fokus utan istället är det privatlivet som ska utredas.

Under ett av mina mest framgångsrika år som längdhoppare blev jag tillfrågad av tidningen Café om jag ville ställa upp och bli fotograferad.

Efter en viss tveksamhet tackade jag ja.

Bilderna skulle tas av en flickfotograf vid namn Bingo Rimér. Jag fasade lite inför den här dagen med tanke på vilka bilder han brukar ta. Hade Bingo fått bestämma hade ännu mer av brösten synts och det ville jag inte vara med om.

När bilderna väl publicerades så var jag nöjd och när jag fick frågan om varför jag hade ställt upp lättklädd i en tidning som vänder sig till grabbar svarade jag bara att det var en kul grej.

I dag kan jag i ärlighetens namn svara att det var en egotripp. Ett verktyg till att bli uppmärksammad och omtyckt. Vissa kallar det pr, andra idioti.

Jag tycker absolut att kändisar kan ställa upp på lättklädda bilder, men snälla sluta hymla om motivet.

Säg istället att det spär på självförtroendet och att det motsatta könet kanske får upp ögonen för hur sexig jag är. För jag kan annat än att tala om vad det blir för väder i morgon… eller jaga centimetrar i en sandlåda runt hela världen.

Nej, det enda jag ber om är att sluta stå med på listan över svenska idrottstjejer som har vikt ut sig så fort det kommer på tal. (Nu får väl Linda Skugge flabbanfall.)

Jag anser att jag inte kan stå för ett utvik i den bemärkelsen det ordet betyder för mig.

Jag säger som Lena Philipson – ”Jag ångrar ingenting”.

Följ ämnen i artikeln