Pontus, 30, dog av Modernavaccin – familjen får 30 000 i ersättning

”Är det vad ett människoliv är värt?”

Publicerad 2024-01-14

Pontus Sevius var bara 30 år när han föll ihop på gatan och dog.

Två veckor tidigare hade han fått Modernas coronavaccin. Nu, två år senare, slår Kammarkollegiet fast att vaccinet orsakade hans död.

– Han var fullt frisk, det var inget fel på honom, säger sambon Michaela Olofsson, 34.

Det är början av 2022. Vaccineringen mot covid-19 är i full gång.

Pontus Sevius och Michaela Olofsson har bestämt sig för att ta vaccinet, trots att de är lite oroliga för biverkningar.

Några månader tidigare har Folkhälsomyndigheten stoppat Modernas vaccin Spikevax för alla som är födda 1991 och senare. Det har kommit signaler på att åldersgruppen har ökad risk att få biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck.

Ändå är det Modernas vaccin som Pontus Sevius får.

Pontus Sevius var 30 år när han dog efter att ha fått Modernas coronavaccin.

Drygt två veckor senare, den 4 februari, är det en vanlig vinterdag hemma i värmländska Svanskog för Michaela, Pontus och dottern Jasmine, då sex år gammal.

– Det gick så fort. Vi var ute och åkte spark och tre timmar senare var han död, berättar Michaela.

Föll ihop – hittades av räddningstjänsten

När familjen kommer hem tidigt på kvällen går Pontus ut och grejar med sin bil i garaget. Vid halv niotiden kommer han in.

– Han hade hjärtklappning som inte gick över, säger Michaela.

Efter ungefär en timme ringde Pontus 112. Han gick i väg från huset för att möta ambulansen.

– Han ville inte oroa Jasmine eller att grannarna skulle se. Han var en sån som aldrig klagade, så jag tror att det tog emot att ringa 112.

Michaela berättar att hennes sambo pratade länge med larmcentralen. Men eftersom han inte hade ont tolkade de hans hjärtklappning som ett ångestsymtom och skulle koppla honom till jourhavande präst.

Räddningstjänsten i Svanskog var på väg hem från en utryckning och hittade Pontus av en slump, livlös på gatan, med telefonen fortfarande uppkopplad mot SOS.

Lång kamp för svar

Från dag ett var Michaela säker på att vaccinet orsakat hennes sambos död.

När obduktionsrapporten kom visade den att Pontus hade en inflammatorisk härd i hjärtmuskeln – precis den biverkning som gjort att vaccinet stoppats för yngre.

I obduktionsprotokollet stod att vaccinet kan ha vållat Pontus död, men att det inte var troligt. Man fastställde ingen dödsorsak.

Kampen för att få svar har varit lång, något som NWT flera gånger rapporterat om.

– För det första var det vi som fick ringa och berätta för Rättsmedicinalverket att han hade fått Modernas vaccin, säger Michaelas mamma och Pontus svärmor Malin Olofsson.

Det är hon som i nästan två års tid brottats med myndigheter för att få svar på vad som gjorde att en pappa, sambo och svärson så plötsligt drogs ifrån sin familj.

Michaela Olofsson, dottern Jasmine och Pontus Sevius.

”Många tårar”

Det tog fyra rundor hos Kammarkollegiet, myndigheten som fungerar som statsförvaltningens försäkringsbolag, innan svaret kom.

”Kammarkollegiet har mottagit en anmälan om Pontus bortgång på grund av Modernas vaccin mot Covid 19. Vi beklagar det inträffade”, står det i brevet som familjen fick den 20 december.

– Det var många tårar. Luften gick ur en och jag sov väl i två dygn. Då var det ju jul och det blev en väldigt jobbig jul för Michaela, säger Malin.

Hon vill rikta ett särskilt tack till läkaren Sture Blomberg och juristen Elisabeth Benin som hjälpt henne i arbetet.

– De är underbara människor som har gjort allt det här arbetet gratis.

”Känns sådär – inte mycket pengar”

Pontus plötsliga bortgång har ställt hela livet på ända. Malin berättar att barnbarnet Jasmine varit orolig och inte velat släppa sin mamma ur sikte.

– Hon tror ju att hon ska dö om de är ifrån varandra.

Michaela har varit sjukskriven och jobbat deltid. Först i november gick hon upp till 80 procent. Hon lider även av panikångest.

I sitt brev meddelade Kammarkollegiet att Michaela och Jasmine får 30 000 kronor vardera i schablonersättning för sorg och saknad.

– Det känns ju lite sådär, som att ett människoliv inte är värt mer än 30 000. Det är ju en hjälp, men det är inte så mycket pengar, säger Michaela.

Pontus Sevius med Jasmine som bebis.

”Kommer inte ta vaccin”

Händelsen har fått både Malin och Michaela att tappa tron på vaccin.

– Jag kommer inte ta en enda vaccinspruta och inte låta min dotter ta det heller. När jag berättar det för folk förstår de helt och hållet varför, säger Michaela,

Region Värmland har inlett en egen utredning av händelsen, rapporterar NWT. Även Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, utreder ärendet.