Jubel för SD i nya mätningen – bästa siffran på tre år

Publicerad 2023-11-08

Sverigedemokraterna går starkt framåt och når sitt högsta resultat på tre år.

Det visar Aftonbladet/Demoskops senaste väljarbarometer.

– Vi har fått rätt i ett flertal frågor, inte minst när det handlar om invandrings- och kriminalpolitiken, säger partisekreteraren Mattias Bäckström Johansson.

Sverigedemokraterna får 21,6 procent i Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer i november. Det är en ökning med 2 procentenheter sedan förra månaden och den högsta siffra på tre år för partiet.

Demoskop gör analysen att det ökade stödet bland annat hänger ihop med ett stort fokus på gängvåld och terrorhot i nyhetsrapporteringen. SD har vanligen ett relativt stort förtroende bland väljarna i frågor som rör brottsbekämpning. SD har enligt mätningen tagit väljare från Moderaterna och Kristdemokraterna.

”Tydlig politik”

SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson säger i en kommentar till Aftonbladet att uppgången beror på att SD fått rätt i frågor som rör invandring och kriminalpolitik.

Jimmie Åkesson firar valresultatet i EU-valet 2019

– Där har vi bedrivit en tydlig politik under lång tid. När den nu allteftersom genomförs är det inte märkligt att stödet ökar för oss och där det finns ett starkt stöd i väljarkåren för detta, säger han.

Sverigedemokraterna är nu med marginal det största partiet i Tidösamarbetet. Liberalerna och Kristdemokraterna tappar båda och skulle åka ur riksdagen om mätningen återspeglade det faktiska valresultatet.

Oppositionen har övertag

Bäckström Johansson tycker dock inte att uppgången i mätningen påverkar SD:s ställning i Tidösamarbetet.

– Opinionsläget för oss, eller andra för den delen, påverkar inget under mandatperioden, det som är viktigt i slutändan är att just vårt alternativ når en egen majoritet i riksdagen vid nästa val.

Väljarbarometern visar också att oppositionen fortfarande har ett övertag i opinionen. S, MP, V och C får nästan 6 procentenheter mer än M, KD, L och SD.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.