Här tackar ingen Trump för IS-ledarens död

Lina Malers/TT

Publicerad 2019-11-02

De känner skepsis och lättnad. Men få av dem som lever i terrorrörelsen IS tidigare områden i Irak tackar USA:s president Donald Trump för räden som dödade terrorledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

I ett vardagsrum i Fallujah i västra Irak står tv:n på högsta volym. Bilderna visar troende som går runt helgedomen Kaba i Mecka. För några dagar sedan syntes i stället foton av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi.

– De säger att han har dött, men precis som med Usama bin Ladin kom det inga bilder på honom, säger fembarnsmamman Wisal.

Som många här frågar hon sig om informationen att IS-ledaren sprängt sig i Syrien stämmer. Är IS-ledaren verkligen död? Hennes man Taha är en av få som är övertygad.

– Han har dödat tusentals irakier. Jag var säker på att Gud skulle straffa honom en dag, säger han utsträckt framför tv:n.

– Nu har den dagen kommit.

Ständig rädsla

Deras hemstad Fallujah var den första irakiska stad som IS tog kontroll över. Här är spåren av terrorrörelsens styre fortfarande tydliga. Husfasaderna är täckta av kulhål, gatorna fulla av hål. Bland invånarna bär nästan alla ärr av IS övergrepp.

Deras granne Amina kliver in genom dörren. För henne kom beskedet om Abu Bakr al-Baghdadis död som en lättnad. I fyra långa år levde hon med IS.

– Vi hade ingen mat, ingen el. Folk dödades på gatorna. Vi levde i ständig rädsla och allt är Abu Bakr al-Baghdadis fel, säger hon och slår sig ned i soffan.

På andra sidan gatan ligger hennes hus, eller det som finns kvar av det. En kväll sprängde IS byggnaden i luften. Även om Amina och många med henne säger att de är lättade över att Abu Bakr al-Baghdadi är död tackar de inte Trump för räden som dödade honom. Stora delar av befolkningen här anser att USA bär ett tungt ansvar för att IS kunde ta över deras stad.

Efter den amerikanska invasionen som avsatte Saddam Hussein 2003 växte en motståndsrörelse fram. Ur den samlade IS föregångare, al-Qaida i Irak, sympatisörer.

– IS är samma grupp, bara med ett annat namn, säger Amina. Hade inte amerikanerna kommit och bombat oss hade den aldrig kunnat växa sig så stark.

"Jag var omgiven av IS"

Wisal minns hur raketerna slog ned i kvarteret.

– De bombade oss med fosfor, säger hon. Efter det ville alla vara med och hämnas.

Den nu dödförklarade IS-ledaren var en av de som anslöt sig till det väpnade motståndet mot USA. När han en dag besökte Fallujah som blev ett centrum för upproret greps han av amerikansk underrättelsetjänst. Efter ett knappt år i fängelse släpptes mannen som senare skulle ta sig namnet Abu Bakr al-Baghdadi.

Nu kanske IS-ledaren är död. Men inte IS, säger invånarna här. De är rädda att slumrande IS-celler ska vakna till liv. I ökenområdena utanför staden verkar rörelsen fortfarande.

– I det här kvarteret var jag en av dem som inte hade råd att fly. Jag var omgiven av IS, vem vet när de bestämmer sig för att komma tillbaka? frågar sig Amina.

Oroar sig för barnen

Men hennes grannar invänder snabbt att det inte är möjligt.

– Det var annorlunda 2014 när IS tog över, säger Wisals dotter Sara. Då visste inte alla vilka de var. Nu vet vi och kommer aldrig att låta dem komma tillbaka.

Men även om de inte tror att IS kommer att kunna återta kontrollen över Fallujah är de övertygade om att terrorrörelsen kommer att fortsätta verka långt framöver.

I Irak sitter tusentals barn till IS-medlemmar instängda i tältläger.

– Förändras inte deras situation kommer IS barn att bära Abu Bakr al-Baghdadis bild. Sedan hans efterträdares, suckar Amina.