Lena, 70, flög flera meter – bröt nacken

Kräver svar från bussbolaget efter hemska olyckan

Publicerad 2022-04-05

När bussen plötsligt tvärbromsade flög Lena, 70, flera meter framåt.

När hon vaknade upp på sjukhuset var smärtan outhärdlig.

Käken och nacken var bruten och axeln totalt krossad.

– Jag har blivit helt invalid, säger hon.

Lena Huss, 70, från Jönköping minns inte mycket från olyckshändelsen för en månad sedan. Hon ställde sig upp i bussen för att kliva av – sedan blev allting svart.

I efterhand har hon fått berättat för sig att hon flög flera meter och blev medvetslös efter att bussen tvingades tvärbromsa när en elsparkcykel körde ut framför bussen.

När Aftonbladet når Lena Huss på telefon måste sjukvårdspersonalen hjälpa henne att svara. Hennes högerarm är helt förlamad och hon kan knappt använda vänsterhanden.

– När jag kom till sjukhuset kunde jag röra högerarmen. Men efter en misslyckad operation går det inte längre.

Ambulanspersonalen konstaterade snabbt att Lena Huss behövde specialistvård för sina skador. Ambulansen körde med blåljus hela vägen från Jönköping till universitetssjukhuset i Linköping.

– Jag var jätterädd och smärtan var fruktansvärd. Varje gupp i vägen gjorde ont. Det var riktigt otäckt.

Läkarna: Framtiden är oviss

Vardagen kantas nu av operationer, sjukgymnastik och en hög dos smärtstillande. Och framtiden är oviss. Läkarna vet inte om Lena Huss kommer behöva operera nacken fler gånger. De vet inte heller om hon någonsin kan bli helt återställd igen.

– Jag hoppas att åtminstone vänsterarmen ska bli bra. Men det är inte så troligt att högerarmen kommer att fungera som vanligt igen. Det är jag hemskt ledsen för, säger hon.

Efter olyckan hamnade Lena Huss i en djup svacka. Hon sörjer att hon inte längre kan ha en aktiv vardag. Troligtvis kommer hon behöva stanna på sjukhuset flera veckor till.

– Jag älskar att laga mat, gå ut med hundarna och cykla. Nu kommer jag säkert behöva mycket hjälp hemma för att klara mig, säger hon.

”Inte brytt sig om mamma lever”

Sedan olyckan inträffade har dottern Anna Kilinçel Huss tillbringat alla jobbfria dagar på sjukhuset med mamma Lena. Anna har flera gånger kontaktat Jönköpings länstrafik, JLT, för att få svar kring hur de hanterar olyckan som skedde på en av deras bussar.

Anna menar att hon har fått ett kallt bemötande och att JLT har skött ärendet dåligt. Hon har också polisanmält händelsen.

– JLT har inte ens brytt sig om ifall min mamma lever och vi har inte fått någon ursäkt. Det är som ett hån. De har aldrig initierat någon kontakt och vi har fått dålig återkoppling, säger Anna Kilinçel Huss.

Sedan bussolyckan inträffade har Anna Kilinçel Huss tillbringat all sin lediga tid med mamma Lena på sjukhuset.

Charles Tholin är affärsutvecklare på JLT. Han tycker att det är ytterst beklagligt hur Lena Huss och dottern Anna har upplevt bemötandet.

– Det är inte så vi vill agera. Vi kommer följa upp hanteringen internt och se över var i rutinen vi kan bli bättre., säger han.

JLT har gjort en anmälan till försäkringsbolaget Trygg Hansa, vilket även Anna och Lena har informerats om.

Charles Tholin berättar att han personligen kommer att ta över ansvaret för ärendet för att se till att familjen får en kontaktperson de kan vända sig till.

”Enda vägen är framåt”

Trots den svåra situationen är Lena optimistisk. Hon menar att det inte finns någon annan väg än framåt.

– Jag kommer att fortsätta kämpa och träna upp kroppen. Men jag har ingen aning hur det kommer att bli. Om högerarmen är helt förstörd går det inte att göra så mycket mer.