Ökad rädsla efter nya skjutningen i Malmö

”Alltid risk att någon som inte tillhör gängen skadas”

avJosefine Holmqvist

Tre män dödades och tre skadades vid skottlossningen i centrala Malmö på måndagskvällen, som beskrivs som en hämndaktion mellan gängkriminella.

Skjutningar som sker öppet mitt i stan skrämmer allt fler människor.

– Det finns alltid en risk när sådant här sker på allmän plats att någon som inte tillhör gängen kan komma till skada, säger Daniel Vesterhav, expert på organiserad brottslighet.

Tre män är döda och tre skadade efter skottlossningen i centrala Malmö på måndagskvällen. Polisen har bekräftat att samtliga män var gängkriminella och kända av polisen sedan tidigare. Enligt polismästare Stefan Sintéus sysslar männen med grov organiserad brottslighet.

Daniel Vesterhav, expert på organiserad brottslighet och enhetschef på Brottsförebyggande rådet, BRÅ, menar att det sedan millenniumskiftet skett en utbredning av kriminella nätverk och grupperingar.

– De senaste åren har man sett fler grupperingar av kriminella nätverk, inte minst i socialt utsatta områden.

I den här kriminella miljön finns även gott om vapen.

– Är man en del av den kriminella världen och vill få tag på vapen, kan man få det väldigt fort. De härrör ofta från Balkan och kriget i forna Jugoslavien, och är således gamla armévapen.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Daniel Vesterhav, expert på organiserad brottslighet och enhetschef på Brottsförebyggande rådet.

Skrämselkapital

Enligt polisen i Malmö pågår just nu tre-fyra gängkonflikter. Enligt Daniel Vesterhav börjar konflikterna ofta mellan enskilda individer, inom den egna gruppen eller mellan personer i olika gäng.

– Det kan röra sig om personer som av någon anledning ryker ihop, och att någon sedan upplever att den behöver agera mot en kränkning eller oförrätt. Då tar man till med grovt våld för att tydligt markera, då man inte vill framstå som svag.

Vesterhav kallar detta för ”skrämselkapital” – vilket går ut på att bygga upp sitt personliga varumärke inom de kriminella kretsarna.

Enligt källor till Aftonbladets reporter handlar måndagens skottlossning om en hämndaktion, och nu är man rädd för att våldet ska eskalera. Enligt Daniel Vesterhav har BRÅ inte genomfört studier på att en hämndaktion kan leda till ytterligare en, men att andra forskare tittat på detta.

– De har kunnat konstatera att det, när det sker en skjutning, finns en överrisk att det kommer ske en ny skjutning snart igen.

Enligt Daniel Vesterhav har klimatet inom kriminella kretsar blivit tuffare och mer hänsynslöst under de senaste åren.

”Finns alltid en risk”

Många personer upplever ökad rädsla när skjutningar sker mitt i stan, på öppen gata. Vesterhav menar att denna typ av brott inte uteslutande sker i socialt utsatta områden, men ofta har någon slags koppling till dessa.

– Att det skedde i centrala Malmö har att göra med att staden egentligen inte har några förorter, de utsatta områdena ligger centralt, säger han och fortsätter:

– Det finns alltid en risk när sådana här saker sker på allmän plats, att någon som inte tillhör gängen kan komma till skada. Detta trots att det egentligen är riktat mot specifika individer.

ARTIKELN HANDLAR OM