SAS: Åk inte till flygplatsen

Uppdaterad 2016-06-13 | Publicerad 2016-06-12

Pilotstrejken fortsätter.

SAS avråder nu resenärer med inställda flighter från att ens åka till flygplatsen.

Samtidigt sitter parterna i förhandlingar för att försöka nå en överenskommelse. Om ett avtal kan slutas ikväll är ännu oklart.

– Vi har kommit en bit på väg men det kvar står ytterligare några frågor skulle jag tro, säger Martin Lindgren, ordförande på svenska pilotföreningen till Ekot.

SAS avrådde under söndagen resenärer att ens ta sig till flygplatsen om de har en inställd flight. Informationen ska i stället gå ut till alla som har en bokning via SMS. Rekommendationen är speciell för den extrema situationen.

– Har man fått sin flight inställd bör man boka om den eller alternativt begära pengarna tillbaka, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige.

SAS rekommenderar att passagerare vänder sig till kundtjänst via internet eller via telefon. En ombokning innebär att en resenär får en biljett i motsvarande klass, antingen med SAS eller annat flygbolag. 

Parterna ska mötas

Redan i går stod det klart att pilotstrejken som startade på fredagskvällen kommer fortsätta hela söndagen – ytterligare 220 SAS-flighter ställs in under dagen. Väl inne på sin tredje dag har totalt 50 000 personer drabbats, varav 26 000 under söndagen.

Det handlar om 400 svenska SAS-piloter som strejkar efter att förhandlingarna mellan fackförbundet Svensk pilotförening (SPF) och arbetsgivarorganisationen Svenska flygbranschen brutit samman. Under söndagen har parterna suttit i förhandlingar. Inga bud var presenterade när överläggningarna påbörjades och när strejken kan få ett slut är fortfarande oklart. Vid 19-tiden pågick konflikten fortfarande. Enligt Martin Lindgren, ordförande på svenska pilotföreningen, kan man inte kan kommentera hur det går i förhandlingarna, men medger att de pågår uppger Ekot. Det är även oklart om ett avtal kan väntas under kvällen.

”Har kommit en bit på väg”

– Vi har kommit en bit på väg men det kvar står ytterligare några frågor skulle jag tro. Men jag hoppas naturligtvis att vi kan få till ett avtal så forts som möjligt för att kunna avsluta konflikten, säger Martin Lindgren till Ekot.

Bo Andersson är presstalesperson på Medlingsinstetutet som bistår med medlare i konflikten och kommenterar den följande:

– Det är klart att det är allvarligt när medlarna lagt ett bud och fått nej. Men det är, som du förstår, ett väldigt känsligt läge och jag kan inte säga så mycket mer om det. Nu har medlaren kallat parterna till sig för att sondera terrängen, säger Bo Andersson.

Under gårdagen skickade SAS ner flygplan till Grekland med piloter som inte är fackligt anslutna.

Hur tror du det påverkar de kommande förhandlingarna med facket?

– Det får du fråga dem om. Vi har ett ansvar för att få hem våra resenärer när de står där nere och vill hem, säger Fredrik Henriksson.

”En stor kostnad”

Alla de inställda flighterna innebär också ett ansträngning för flygbolagets ekonomi, även om det ännu inte är fastslaget hur stor.

– Självklart är det en stor kostnad. Men vårt fokus just nu är att hjälpa de personer vars flighter ställs in, vad det kostar får vi räkna på efteråt, säger Fredrik Henriksson till Aftonbladet.

Enligt TT handlar det om stora belopp. Jacob Pedersen är analytiker på danska Sydbank. Han bedömer att kostnaderna för bolaget kan vara tiotals miljoner varje dag.

– Det handlar om åtminstone nivåer på tvåsiffriga miljonbelopp, säger han till TT.

Jacob Pedersen tillägger att skadan på längre sikt kan bli än större om kunderna tappar förtroendet för SAS pålitlighet.

Om pilotstrejken på SAS fortsätter på måndag kommer 230 flyg att ställas in och 27 000 resenärer att drabbas.

– Men det är absolut ingenting som är bestämt. Vi återkommer om så blir fallet, säger Fredrik Henriksson till TT.

Vidd 00.30-tiden på måndagen pågick förhandlingarna fortfarande och enligt Fredrik Henriksson uppmanas resenärer likt innan att kolla upp sin flight innan man åker till flygplatsen.

Följ ämnen i artikeln