Pojke knivskuren på väg till skolan

Publicerad 2016-05-31

Okänd gärningsman skar 10-åring i ansiktet

En 10-årig pojke har blivit knivskuren på väg till skolan i Valbo i Gävle.

Det var vid 8.30-tiden på tisdagsmorgonen som en okänd gärningsman attackerade pojken och skar honom i ansiktet med en kniv.

– Det känns otryggt nu och ofattbart att det hänt här, säger grannen Maria Frigård.

– Det är en 10-årig pojke på väg till skolan som blivit knivskuren i ansiktet, det berättar pojken när han kommer till skolan. Vi söker nu i området efter gärningsmannen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen region Mitt.

Aftonbladet har talat med flera boende i det vackra radhusområdet Vretas i Valbo där knivdådet skedde.

”Bara några stenkast bort”

Maria Frigård och Per Sjudin står vid polisens avspärrning tillsammans med dottern Emilia som de fick hämta hem från skolan. De är skärrade.

– Det känns otryggt nu och ofattbart att något hänt här, säger Maria.

När de fick höra talas om knivskärningen gick de till skolan som ligger några stenkast ifrån bostaden.

– Vi fick hämta hem Emilia men inte vårt äldsta barn. De som går i mellanstadiet och uppåt skulle fortsätta lektionerna under dagen. Det var säkert där. De får dock inte gå ut på rasterna, säger Per.

– Det känns otryggt nu och vi kommer att hålla barnen inne på kvällarna tills vidare, säger Maria som tycker att det är märkligt att ingen sett vad som hände.

– Det är ju många som bor här med fönster ut mot platsen där det ska ha hänt, säger hon.

Jagar knivman

Polisen söker nu efter knivmannen i området runt skolan.

– Har man sett saker på morgonen är vi mycket angelägna om att komma i kontakt, säger polisens Lisa Sannervik.

– Vi vet väldigt lite om gärningsmannen i nuläget. Det vi fått från pojken är att det är en man och en kniv, i övrigt vet vi inte. Vi är naturligtvis mycket intresserade av personer som gjort iakttagelser i området.

Polisen har lokaliserat brottsplatsen och spärrat av den för teknisk undersökning.

Lämnar vittnesmål

Lisa Sannervik uppger att pojken fått vård av personalen och skolsköterskan när han kom fram till skolan.

Pojkens fysiska skador var inte så illa att han behövde åka till sjukhus. Det räckte med att bli omplåstrad på den lokala vårdcentralen.

– Han har blivit omplåstrad på hälsocentralen. Efter förhållandena så mår han bra, säger pojkens pappa.

Brottet har fått rubriken grov misshandel. Pojken har fått åka med till polisstationen för att lämna vittnesmål under tisdagseftermiddagen.

Polispatruller har knackat dörr i området för att samla in information och de närmaste dagarna kommer polisen öka sin närvaro i området, dels för att skapa trygghet men också för att kunna ta emot tips eller svara på frågor.

Undervisningen fortsätter

I pojkens skola pågår undervisningen som vanligt. Rektorn Eva Lantz säger att skolan har förstärkt upp med fler vuxna för elevernas säkerhet. Men hon är inte särskilt orolig.

– Händelsen har inte på något sätt samband med skolan, det finns ingen anledning att skolan är en osäker plats, säger hon.

Skolan har skickat ett mejl till föräldrarna om att de inte behöver hämta sina barn. Personalen har berättat vad som har hänt för alla klasser och skolhälsan håller öppet för de elever som är oroliga och vill prata.

– Vi har följt en krisplan som vi har. Vi går genom punkterna på den, säger rektor Eva Lantz.

Texten uppdateras.

Följ ämnen i artikeln