Utökat nordiskt samarbete om järv

TT

Publicerad 2022-12-17

En järv på Skansen i Stockholm. Arkivbild.

Myndigheter i Sverige, Finland och Norge har enats om utökat samarbete och samordning kring forskning och förvaltning av järvstammen.

Det gemensamma ramverket ska förbättra järvens möjligheter att överleva och på lång sikt bidra till stammens gynnsamma bevarandestatus i de tre länderna.

”Med ramverket som utgångspunkt kan vi få ett gränsöverskridande perspektiv på förvaltningen i enlighet med internationella riktlinjer”, säger Robert Ekblom, vilthandläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Länderna har enats om harmonisering av metoderna för att inventera järvstammarna, liksom om utbyte av information, förvaltningsåtgärder och bästa praxis.

Myndigheterna som arbetat med ramverket är svenska Naturvårdsverket, Jord- och Skogsbruksministeriet i Finland och norska Miljødirektoratet.

Det är det andra ramdokumentet som undertecknats av myndigheterna. Det första gällde den fennoskandiska vargpopulationen.

”Ett motsvarande ramverk för järv kommer att utgöra en viktig grund för ett fördjupat samarbete också för denna art”, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln