Nu går Finland till val

Ellen Sundström

Publicerad 2024-01-28

Favoriterna Alexander Stubb, Pekka Haavisto och Jussi Alla-aho får i kväll svar på vem som är finska folkets val.

Årets presidentval har slagit förtidsröstningsrekord.

– Förstås hoppas jag att den erfarenhet som jag har från internationell politik och några språkkunskaper skulle gynna Finland, säger den favorittippade finlandssvensken Alexander Stubb till SVT.

Klockan 09.00 öppnade valurnorna för Finlands befolkning för att avgöra presidentvalets första omgång. Nio kandidater ställer upp i valet.

Om ingen får över 50 procent av rösterna kommer en andra valomgång arrangeras för de två kandidater med flest röster. Den andra omgången hålls 11 februari.

Toppkandidaterna är borgerliga Alexander Stubb och gröna Pekka Haavisto, med 28 respektive 23 procent i Yles senaste opinionsmätning. Sannfinländarnas Jussi Halla-aho ligger trea med 18 procent. Centerkandidaten Olli Rehn ligger på 14 procent. Resten av kandidaterna har under 8 procent var.

Pekka Haavisto.

Andelen osäkra väljare har ökat markant sedan hösten, enligt Yle. I den senaste mätningen var det 24 procent som inte visste vem de skulle rösta på.

Däremot har andelen som förtidsröstat slått rekord. Hela 44 procent av befolkningen, cirka 1,88 miljoner människor, har förtidsröstat.

Alexander Stubb.

Alexander Stubb är just nu den mest populära kandidaten i valet, och om han vinner skulle landet få sin första finlandssvenska president sedan 1946.

Kandidaten Pekka Haavisto är mitt-vänster, men ställer upp som obunden. Många vänsterväljare röstar taktiskt på honom eftersom politikerna på vänsterkanten inte står en chans i valet.

Jussi Halla-aho.

Jussi Halla-aho har haft en markant ökning i popularitet den senast tiden. Sedan december har hans opinionssiffror nästan dubblerat, och nu har han ett stöd på 18 procent i opinionsmätningen.

Han har blivit dömd för hets mot folkgrupp 2012 efter att han skrivit ett blogginlägg om kallade islam för en religion som ”helgar pedofili”. Han har även skrivit kritiska texter om mångkultur och vänsterpolitik.

Olli Rehn.