Polisstudent sköt klasskamrat – stängs av

Publicerad 2022-12-29

En polisstudent stängs av från utbildningen efter att ha skjutit en studiekamrat i ryggen med ett övningsvapen. Arkivbild.

En polisstudent sköt en studiekamrat i ryggen med ett övningsvapen i oktober.

Nu stängs han av från utbildningen, skriver Dagens juridik.

Under en pågående övning sköt polisstudenten en liggande klasskamrat i ryggen. Han avskiljdes då från polisutbildningen, eftersom han enligt polisen varit ”likgiltig inför givna instruktioner och andra personers hälsa”.

Studenten överklagade beslutet till polisens ansvarsnämnd, och framförde bland annat att händelsen inte var så allvarlig att den enskilt kunde utgöra grund för avstängning. Han hänvisade också till en, enligt honom, välkänd ”jargong” där skämt med övningsrekvisita förekommer.

Nu har ansvarsnämnden beslutat att avstängningen ska stå fast. Bland annat framförs att det är anmärkningsvärt att avlossa ett vapen i ryggen på en försvarslös person, och att studenten genom att göra detta har visat sig olämplig. Övningsvapnet är att betrakta som skarpt.

”Av utredningen framgår att det aktuella övningsvapnets pipa har en mindre kaliber än ett ordinarie tjänstevapen och att den ammunition som används är nerladdad och har lägre utgångshastighet och projektilvikt. Övningsvapnet är dock att betrakta som ett skarpt vapen”, skriver nämnden i beslutet, enligt Dagens juridik.

Följ ämnen i artikeln