Krismöte på Ronnaskolan efter dödsskjutningarna

Publicerad 2022-10-02

Oron är stor i Södertälje efter helgens två dödsskjutningar.

Ronnaskolans ledning har kallat till krismöte under söndagseftermiddagen.

– Det finns en rejäl oro för vad eleverna ska möta, säger utbildningsdirektören Johan Abrahamsson.

Tre personer har skjutits i stadsdelen Ronna i Södertälje på en dryg vecka. Under lördagskvällen dödades en man i 40-årsåldern vid en skola, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Södertäljes tillträdande kommunalråd Alexander Rosenberg (M) uppgav till en början för SVT att Ronnaskolan ställer in all undervisning på måndagen efter dödsskjutningen.

Polisen på plats i samband med dödsskjutningen under lördagskvällen.

Men en stund senare kom beskedet att stadsdelsnämnden i samråd med polisen omprövat beslutet och att skolan kommer att ha öppet.

– Det är oerhört tragiskt det som hänt och vi har fört, och för hela tiden, en dialog med säkerhetsavdelning och polis som inte bedömer att det uppstått en sådan grad av fara för medarbetare och elever att det är motiverat att hålla verksamheten stängd, säger utbildningsdirektören Johan Abrahamsson .

Han utesluter dock inte att beslutet kan komma att ändras.

– I fall läget förvärras får vi ta ställning på nytt. Just nu har vi bestämt att hålla öppet i morgon. Jag deltar i dialog med polisen, men har inte tillgång till detaljer om vilka risker som finns kring vilka grupper som kan hämnas på varandra. Men det finns i nuläget inget som motiverar att hålla stängt.

”Finns mycket oro”

Utbildningsdirektören säger att man nu förbereder sig på att möta elevers och föräldrars oro.

– Det finns en rejäl oro för vad eleverna ska möta, kanske inte i lokalerna, men utanför skolans miljö. Till exempel den kriminalitet och det våld som utspelat sig de senaste dagarna. Vi har aktiverat krisgrupper och kommer att möta oron tillsammans med ordinarie medarbetare, kuratorer, skolpsykologer och även polis så att alla ska få en korrekt bild av det som hänt.

Skjutningen i Ronna på lördagskvällen var den 50:e dödsskjutningen i Sverige i år.

Ronnaskolan.