Länens påskpanik: Trängsel och fler spontanträffar

Uppdaterad 2021-03-31 | Publicerad 2021-03-30

Med påsklov och stundande högtidsdagar ökar oron i många län.

Allt fler människor tycks nu besöka både handelsplatser och serveringsställen igen, och trängseln flyttas från butikerna ut till ”strövstråken”.

På Gotland förutspår många verksamhetsutövare att påsken kommer att innebära årets första stora kundrusch.

I veckans rapport om coronasituationen från landets 21 län skriver bland annat länsstyrelsen i Norrbotten att flera kommuner är oroade för ökad smittspridning under påskhelgen och påsklovet.

Även i Örebro har man inför den kommande långhelgen ökat antalet kommunikationsinsatser för att få fler att följa de allmänna rekommendationerna. Bland annat kommer en kampanj med fokus på de mellan 20 och 49 år, där smittspridningen just nu är som störst, att rullas ut under veckan.

Risk för spontanträffar

I Västernorrland varnar man för risken att det blir trängsel på bensinmackarna, och i Värmland ser man en risk för att grupper av motorintresserade samlas.

Även i Gävleborg rapporterar en kommun om en ökning av spontanträffar med motorburen ungdom, och även polisen uppger att efterlevnaden är dålig vid just motorträffar.

I helgen upplöste polisen även en större fest med ett 100-tal personer på ett studentboende.

I år blir det firande på avstånd som gäller. Även för påskkärringar.

Kunder struntar i föreskrifter

Flera län konstaterar att affärer och gallerior bör förbereda sig på fler besökare i helgen. Samtidigt ökar frustrationen bland näringsidkare över de kunder och besökare som inte följer föreskrifterna.

I Södermanland konstateras att de allra flesta handlare och butiksägare gör vad de ska, men att vissa kunder inte följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Som exempel nämner flera att kunderna inte håller avstånd till varandra och handlar i grupp.

”Vi får klagomål om att folk inte håller avstånd i kassaköer och blir arga vid tillsägelser. Besökarna är dåliga på att hålla distans och står i klungor i gallerian”, skriver länsstyrelsen i Västmanland.

”Många butiker uppger att många väljer att handla i grupper eller familjer och ignorerar uppmaningar att handla ensamma. Besökare bryr sig inte om anslag som uppmanar till att handla ensamma och handlarna upplever att de så gott som hela tiden får säga till. Personal ger uttryck för en hopplöshet och en frustration då allmänheten kraftigt försvårar deras arbete”, skriver länsstyrelsen i Kronoberg.

Flera län har även fått information om att grupper av äldre samlas i olika sammanhang, och vid förfrågan uppger de att det är okej eftersom ”de är vaccinerade”.

Men även yngre personer tenderar att samlas och röra sig i grupper, vilket blir problematiskt särskilt i mindre butiker.

Trängs i strövstråken

I Örebro konstaterar man att det även finns problem med ”handla ensam”-föreskriften då trängseln i exempelvis gallerior i stället flyttas ut från butikerna till ”strövstråken”, då anhöriga väljer att vänta utanför.

Även i Skåne anser länsstyrelsen att verksamhetsutövare sköter sig, medan besökarna inte gör det i lika hög grad.

Detsamma rapporteras från Uppsala där man sett hur rekommendationerna inte följs på exempelvis handelsträdgårdar, mataffärer och gym.

Gotland tror många verksamhetsutövare att påsken kommer att innebära årets första stora kundrusch. Därför har tillsynsbesök gjorts i mataffärer samt i lek- och sportaffärer.

Samlas i större grupper

I takt med allt bättre väder kommer även indikationer på att allt fler människor samlas i grupper, och att efterlevnaden på exempelvis serveringsställen då försämras.

Miljöförvaltningen i en större kommun i Västra Götaland ser återigen betydligt mer folk på serveringsställen, och några kommuner uppger att det är en utmaning på handelsplatsernas serveringar att hålla i rekommendationen om en person per sällskap.

Flera verksamhetsutövare runt om i landet upplever även att för mycket ansvar läggs på dem och känner maktlöshet när allmänheten väljer att inte följa rekommendationerna. Man konstaterar också att reglerna är röriga.

”Det börjar bli svårt att hålla reda på olika regler, rekommendationer och råd och vad som gäller för just den enskilde verksamheten just nu”, konstaterar länsstyrelsen i Jämtland.

Och länsstyrelsen i Kalmar skriver att flera föreningar och företag tolkar de allmänna råden och rekommendationerna mer som ”tips och råd”, och att flera letar kryphål.

Njut utomhus – men trängs inte. Arkivbild.

Trängsel bland fjällturister

I Värmland menar man att det finns diskrepans mellan den ökade smittspridningen och den samlade bedömningen av en hög efterlevnad.

En av orsakerna kan enligt länsstyrelsen där vara att antalet sociala kontakter har ökat, med fler privata sammankomster.

Även i Värmland finns en oro för trängsel i butiker och restauranger, men även på bensinmackarna längs de större vägarna, där fjällturisterna gärna stannar till.

Riktad informationskampanjer kommer därför att införas om såväl resande som matinköp och umgänge.

PODD Vaccineringen

Aftonbladet Daily, med Nivette Dawod.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen