Förundersökning om Wallströms lägenhetsaffär

Publicerad 2016-01-19

Utrikesministern: Jag har ingenting att dölja

Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning med anledning av utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär med Kommunal, enligt ett pressmeddelande.

Nu kommer de inblandade att förhöras.

– Det finns anledning att anta att brott har förövats, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption har beslutat att inleda en förundersökning om fackförbundet Kommunals uthyrning av lägenhet till utrikesminister Margot Wallström.

Förundersökningen inleds efter Aftonbladets granskning av Kommunal, då det avslöjats att Margot Wallström har hyrt en lägenhet i Stockholm via Kommunal.

Enligt Wallström försäkrades hon om att hon bland annat om att hon inte skulle ha fått gå före i någon bostadskö.

Hålla förhör

Förundersökningen är inledd för att reda ut om givande respektive tagande av muta, för att utreda om brott har begåtts.

– Jag är angelägen att genomföra den här brottsutredningen som vi genomför alla brottsutredningar, enligt de metoder och mönster som vi brukar använda oss av.

I det här ingår bland annat förhör med de inblandade.

– Vilka vi kommer att förhöra, det kommer jag inte att kommentera närmare. Vi kommer att ta förhören i den ordning som jag anser att de ska genomföras.

– Det finns så vitt jag förstår av tidningsartiklarna ett antal personer som det kan finnas intresse att hålla förhör med.

Hård kritik

Alf Johansson berättar också att man kommer gå igenom dokumentationen kring hyresavtalet.

Margot Wallström har utstått hård kritik för bostadsaffären.

Under söndagen gick Moderaternas ungdomsförbund, Muf, ut och krävde att Alliansen skulle lämna in en missförtroendeförklaring mot Margot Wallström.

Margot Wallström lämnar via sin pressekreterare en skriftlig kommentar:

”Jag välkomnar en undersökning. Jag har ingenting att dölja och det är bra att det blir utklarat. Jag fortsätter att göra mitt jobb.”

Ingen i ledningen för Kommunal vill svara på frågor om beskedet från åklagaren, men fackförbundet har lämnat ett kort uttalande till TT:

"Kommunal välkomnar en förundersökning och kommer att bistå fullt ut i åklagarens utredning. I övrigt vill Kommunal inte i detta läge kommentera ytterligare för att inte föregripa förundersökningen."