Okänd man drog Linnéa, 21, i håret

Publicerad 2016-04-14

Då gav hon svar på tal: ”Jag blev jättearg”

Linnéa, 21, skällde ut den okände mannen som drog i hennes hår.

Linnéa, 21, var på T-centralen i Stockholm när en berusad man ryckte tag i hennes hästsvans. Då gav hon honom en rejäl utskällning.

– Det spelar ingen roll om man tar på någons rumpa eller hår – det är en kränkning, säger hon.

Runt halv niotiden i onsdags kväll satt 21-åriga Linnéa vid T-centralen i Stockholm med en kompis och väntade på ett tåg.

Då kände hon hur någon ryckte tag i hennes hästsvans bakifrån. När hon vände sig om möttes hon av en okänd, något berusad man.

– Jag blev jättearg och sa ”vad håller du på med, du har ingen som helst rätt att röra mitt hår", säger Linnéa.

Trots att Linnéa ryckte tillbaka håret och sa till mannen att backa menade han att han ”måste få känna lite”.

– Hans argument var att alla tjejer som har långt och färgat hår skriker efter uppmärksamhet och jag sa ”Vadå, kan jag inte ha en egen åsikt och ha det för att jag trivs i det?”

Skällde ut honom

Mannen stod ändå kvar och fortsatte prata hånfullt om Linnéa och om kvinnor i allmänhet. Då fick hon nog.

Hon höjde rösten och gav mannen en rejäl utskällning.

– Jag avslutade det med att det är bäst att man går därifrån annars kanske man blir våldtagen. Han tyckte om att håna mig så då sa jag bara vad jag tyckte och sen gick jag därifrån.

Enligt Linnéa var det inte första gången som något liknande hänt, men det var första gången som hon vågade reagera.

– Jag tycker att man ska göra det, men jag förstår att många inte har modet. Jag hoppas att det här leder till att fler vågar säga ifrån.

”Det är en kränkning”

När hon kom hem på kvällen var hon fortfarande arg och bestämde sig för att skriva om händelsen i ett Facebookinlägg. Efter det har många visat sitt stöd.

– Jag är glad att så många reagerar på det. Det är klart att man blir rädd i en sån situation men när folk stöttar en blir det lättare att bearbeta.

Linnéa hoppas att hennes inlägg ska leda till att fler vågar berätta om de råkar ut för kränkningar och att det ska uppmärksammas mer i samhället.

– Jag tycker att det är viktigt att ändra på jargongen att det ska tystas ned och att folk säger ”vadå han tog bara på ditt hår”, säger hon och fortsätter:

– Det spelar ingen roll om man tar på någons rumpa eller någons hår, det är en kränkning mot personen.

Följ ämnen i artikeln