Polishunden Milo räddade livet på försvunnen man

Publicerad 2016-04-20

Den 5-åriga hunden Milo lyckades spåra upp en försvunnen 65-åring vars liv stod på spel, skriver polisen Värmland i ett Facebookinlägg.

I lördags försvann en 65-årig man från ett boende i Karlstad. Då mannen har en sjukdom som gör att han inte kan ta hand om sig själv fick Hundenheten i Värmland rycka ut för att leta. De första hundpatrullerna sökte under natten mellan lördagen och söndagen.

– Det var svåra förhållanden då det regnade och var mörkt, säger Fredrik Yxhammar, som är hundförare hos polisen, till Aftonbladet.

"Liv och död stod på spel"

På söndagen kallades han ut med sin hund Milo, då man inte gjort några fynd under natten.

– Jag och en annan hundpatrull började söka sydväst om Ullebergsleden som ligger i närheten av var mannen försvann.

I ett inlägg, som är signerat hunden Milo, på polisen i Värmlands Facebooksida står det att läget vid den här tidpunkten var kritiskt: "Liv eller död stod på spel och anspänningen var hög både hos mig och husse".

Efter att ha gått en kvart i skogen fick Milo vittring och Fredrik släppte lös honom så att Milo kunde söka fritt.

– Då sprang han iväg, sen började han skälla högt. Han hade hittat mannen.

Fredrik kom i kapp Milo som stod vid mannen som var blöt och nedkyld.

– Vi fick bära honom ut ur skogen till ambulansen.

Fick köttbit som belöning

Milo hyllas nu för sin insats då han lyckades hitta mannen:

"Det är det här vi varje dag tränar så hårt för, men om inte ni där ute hjälper till att peka åt rätt håll så blir mitt jobb så mycket svårare. Så vi fyrbenta tackar alla som går upprätt för ett gott samarbete där vi tillsammans räddat ett liv", står det i inlägget.

– Hundarna är ju väldigt värdefulla i den här typen av sökningar. Det är tidseffektivt att söka med hund. Vid gynnsamma förhållanden kan de känna vittringen på långt håll.

Det här är tredje människan som Milo har hittat under sin ett och ett halvt år karriär – och självklart fick han en belöning.

– Han fick en köttbit.

Läs hela inlägget här nedan.

Polisen i Värmland

Följ ämnen i artikeln