Kvävdes till döds av pojkvän – hon blev bara 18 år

Publicerad 2023-10-20

Pojkvännen var svartsjuk och kontrollerande – han till och med krävde inlogg till flickvännens konton på sociala medier för att hålla koll.

Några timmar innan han dödade henne googlade han: ”Hur länge sitter man häktad för grovt mord”.

Den 18-åriga kvinnan blev nummer 353 i raden av kvinnor som dödats sedan Aftonbladet inledde sin granskning Dödade kvinnor.

Den 18-åriga kvinnan såg fram emot sin stundande praktikplats på en förskola, hon ville jobba med barn i den framtid som hon aldrig kommer att få uppleva.

På nyårsafton skulle hon ha ätit sushi och bowlat – men en dag före det nya året förklarades hon död på sjukhuset i Örebro.

Strax före halv elva på kvällen den 29 december ringde den då 22 år gamla mannen till 112 och berättade att hans flickvän låg livlös i hans säng. Han sa att hon plötsligt börjat krampa och att han efter det inte kunnat väcka henne.

På sängen i det spartanska rummet hittades kvinnan livlös.

”Visade inga känslor”

En av de ambulanssjukvårdare som var först på plats beskriver i förhör hur den 18-åriga kvinnan låg helt stilla på sängen, inga yttre skador syntes. Men sjukvårdaren reagerade på pojkvännens beteende.

– Han visade inga känslor. Hade det varit min pojkvän så skulle han ha varit mer känslosam.

Även på sjukhuset betedde han sig udda.

– Jag minns inte om han satt i akutrummet, men jag minns att han satt och såg så likgiltig ut och scrollade på sin telefon, det reagerade jag över, säger en ambulanssjukvårdare i förhör.

När den 18-åriga kvinnan kom till sjukhuset slog fortfarande hennes hjärta. Men skadorna på hennes hjärna, orsakade av syrebrist, var för svåra och hon förklarades död dagen efter.

Pojkvännen nekar till mordet.

Obduktionen visade senare att hennes skador inte kunde ha uppstått av ett krampanfall, i stället visade hennes kropp tydliga skador av kvävande, strypande våld och pojkvännen greps.

Nyligen dömdes han av Jönköpings hovrätt till 16 års fängelse för mordet. Han har konsekvent nekat till mordet.

– Jag har inte gjort det här som ni misstänker, jag skulle aldrig strypa henne, säger han i förhör.

Glad och sprallig

De som kände kvinnan beskriver henne i förhör som en glad och sprallig tjej, någon som var morgontrött och som stod upp för sina åsikter. Hon hade haft en trasslig tid bakom sig och bodde vid tiden för sin död på ett stödboende med skyddade personuppgifter, men personalen på boendet tyckte att hon var på väg åt rätt håll och att hennes pojkvän, den 22-årige mannen, verkade bra för henne.

Men andra i kvinnans närhet var oroade över förhållandet.

De ansåg att pojkvännen var kontrollerande och svartsjuk. Sms- och samtalshistorik mellan kvinnan och pojkvännen visar hur han ständigt ville veta var hon befann sig.

Halvåret innan hennes död ringde han henne 757 gånger, medan hon bara ringde honom 261 gånger tillbaka.

Hotfulla sms

Han skickade även hotfulla sms när hon inte svarade honom. ”Det är så du vill göra slut va?” skrev han några dagar innan mordet.

”Du kmr ångra dig”.

– Så fort hon ville lämna honom tog han sönder hennes telefon och slog henne, och hon var rädd för honom, säger en närstående till kvinnan i förhör.

Den 22-årige mannen krävde även att ha tillgång till lösenorden till kvinnans sociala medier.

Bland annat via appen Snapchats kartfunktion kunde han ständigt se var hon befann sig.

Nekar till allt

Själv nekar han inte bara till mordet utan även till ett kontrollerande beteende.

– Jag älskade henne och älskar henne fortfarande och, jag, jag skulle aldrig kontrollera henne eller jag har aldrig kontrollerat henne, om ni tror att jag ringde för att kontrollera henne eller sånt det är absolut inte så, äh, det stämmer absolut inte.

Dagarna som ledde fram till mordet var kontakten mellan dem särskilt intensiv. Den 18-åriga kvinnan skulle iväg och träffa en vän och pojkvännen hörde av sig om och om igen.

När han inte kunde komma in på hennes Snapchat blev han arg.

”Du tog bort mig och gav mig fel lösenord och grejer. Din jävla f****a,”

Dagen för mordet sjukanmälde han sig och började googla: ”Hur länge sitter man häktad för grovt mord”.

Han mötte sedan upp flickvännen när hon kommit tillbaka från sin vän och de gick hem till hans lägenhet i Örebro. Några timmar senare hade den unga kvinnan livshotande skador.

Vanligaste mordplatsen: Hemmet

Aftonbladets mångåriga granskning Dödade kvinnor, som räknar varje kvinna som dödas av en man hon en gång älskade, har visat att den vanligaste mordplatsen när kvinnor dödas är hemmet.

Och i hemmet är den vanligaste brottsplatsen, precis som för den 18-åriga kvinnan, sängen.

Stor sorg

Den utlösande faktorn till morden är i majoriteten av fallet att kvinnan sagt att hon vill lämna förhållandet. Mannen har i de flesta av fallen under förhållandet uppvisat ett kontrollbehov och varit svartsjuk – precis som den 22-årige mannen.

Mellan åren 2000 till och med 2022 har 353 kvinnor dödats. Från fjolåret finns även två pågående fall som ännu inte avgjorts rättsligt.

För den 18-åriga kvinnans familj har sorgen varit stor.

– Hon var allt för mig, allt för mig. Efter att hon gick bort är allt förstört, säger en anhörig till kvinnan i förhör.