L: Investera pensionspengar i vapenindustrin

TT

Publicerad 2023-09-24

Anna Starbrink, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna. Arkivbild.

Porr, spel och tobak – nej tack. Vapen? Jadå.

I alla fall om Liberalerna får bestämma.

Partiledningen vill att myndigheter som Pensionsmyndigheten och Kammarkollegiet ska tillåtas investera i vapenindustrin, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– I dag klumpar statliga myndigheter ihop försvarsindustrin med sunkiga branscher som porr, spel och tobak. Det blir helt fel. Vi måste göra upp med den dubbelmoralen, säger partiets försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink till radion.

”Hållbart”

Hon säger att det inte finns ”något mer hållbart i dag än att förse Ukraina med vapen”, men att det ”förutsätter en livaktig och stark försvarsindustri som har tillgång till kapital”.

Svenskt luftförsvar övar med robot 70 övar.

Förslaget ska behandlas på Liberalernas landsmöte i november. Enligt Starbrink vill man fortsatt se ett stopp för investering i så kallade kontroversiella vapen, exempelvis biologiska och kemiska stridsmedel liksom klusterbomber och kärnvapen.

Ett sätt att engagera sig

– Försvarsindustrin har gått från särintresse till allmänintresse och något som hela Sverige behöver engagera sig i. Att använda det kapital som finns i offentlig sektor är ett bra sätt att göra det på, säger Starbrink.

Följ ämnen i artikeln