Moderaterna i EU säger nej till Chat control: ”Massövervakning”

Uppdaterad 2023-04-21 | Publicerad 2023-04-18

Tomas Tobé (M).

EU-förslaget ”Chat control” har fått hård kritik – farhågan är att staten kommer kunna övervaka medborgare.

Regeringen står bakom det men Moderaterna i EU säger nu nej.

– Hederliga människor ska kunna känna sig trygga med att deras rätt till privatliv och personlig integritet värnas, säger Tomas Tobé (M).

Det omstridda EU-förslaget behandlas just nu och syftar till att bekämpa sexbrott mot barn på sociala medier och i kommunikationsappar. Kritikerna anser dock att förslaget öppnar upp för massövervakning av medborgare.

Den svenska regeringens har tidigare meddelat att den stödjer förslaget. EU-parlamentarikern Tomas Tobé ger nu besked att han och Moderaterna i EU kommer att rösta nej.

Motiveringen är att hederliga människors privatliv måste värnas.

Kommer det inte göra det om förslaget går igenom?

– Inte i dess nuvarande form och det är därför nu Moderaterna tar initiativ till att förbättra detta.

”Det duger inte”

Tobé säger att parlamentet har gjort en konsekvensanalys av förslaget där vissa delar kraftfullt ifrågasatts.

– Både huruvida det verkligen skulle vara effektivt, men också om det är nödvändigt med den här omfattande massövervakningen, som det här ändå ger tydliga associationer till, säger Tobé.

Tobés förhoppning är att förslaget nu görs om.

– Väldigt många medborgare ställer sig frågande till vad som kommer ske. Då är det viktigt att någon visar att det här förslaget duger inte. Men vi kan heller inte bara säga nej för vi behöver göra mer för att bekämpa de här vidriga brotten.

Regeringen stödjer förslaget

En rad experter och debattörer är mycket kritiska till Chat control. I Sverige har Centerpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna sagt nej till förslaget. Även Moderata ungdomsförbundet är kritiska.

– Detta öppnar dörren för en övervakning i nivå med Kina. Vi kräver att regeringen går emot förslaget som det är utformat idag, säger ordförande Douglas Thor

Ansvarigt statsråd, justitieminister Gunnar Strömmer (M), har i ett sms till Ekot skrivit att regeringen står bakom förslaget. Även Socialdemokraterna säger ja.

Står Gunnar Strömmer bakom ditt nya besked?

– Jag talar för Moderaterna i Europaparlamentet och vi har vår process här nu med detta. Det är det som jag ger besked om. Sen får regeringen agera med det stöd som man får i Sveriges riksdag för en linje och tillsammans med de andra medlemsländerna, säger Tobé.

Aftonbladet har sökt Gunnar Strömmer. På tisdagskvällen skickade han en skriftlig kommentar via sin pressekreterare.

”Regeringen stödjer helhjärtat ambitionen bakom förslaget, det vill säga att bekämpa sexuella övergrepp och annan allvarlig brottslighet mot barn. Det är en mycket angelägen fråga för regeringen. Det är samtidigt ett omfattande förslag som innebär betydande intresseavvägningar mellan personlig integritet och vikten av effektiv brottsbekämpning. Det är också tekniskt komplext. Just nu är förslaget föremål för diskussion och förhandlingar i EU och det är fortfarande för tidigt att bedöma vad medlemsstaterna och Europaparlamentet kommer fram till. Som ordförande i EU:s ministerråd ansvarar vi för att föra den processen framåt. I det arbetet kommer vi att värna såväl intresset av att motverka sexuella övergrepp mot barn som den personliga integriteten och rätten till privatliv för den enskilde.”

Justitieminister Gunnar Strömmer.