5 konkreta sätt att hjälpa människorna i Aleppo

Uppdaterad 2016-12-16 | Publicerad 2016-12-15

Aleppo har beskrivits som ”ett slakthus” av FN-chefen Ban Ki-moon och ”helvetet på jorden”.

Just nu pågår en evakuering av civila och rebeller men tusentals är fortfarande instängda – och strider pågår fortfarande. Känslan av att inte kunna göra finns nog hos många.

Men det går faktiskt att hjälpa till.

1. Skippa julklappen

Behöver verkligen svärfar en till slips? Slopa julklappsutdelningarna och skänk istället till välgörenhetsorganisationer.

2. Skänk pengar redan nu

Ett mycket konkret sätt att hjälpa människorna i Aleppo är att stödja organisationer som jobbar med flyktingar. Här är några av dem:

Rädda barnen

Röda korset

UNHCR

War child

3. Organisera dig

Gå på en demonstration eller en gala. De senaste dagarna har det arrangerats många fackeltåg och manifestationer för Syriens folk – och nästa vecka hålls en stor gala i Stockholm. Finns det ingen i din egen stad? Arrangera en själv, det går!

4. Hjälp flyktingar här

Det finns redan många människor som flytt Aleppo och lyckats ta sig till Sverige. Du kan hjälpa dem att få en bra start i sitt nya land genom exempelvis volontärarbete.. Kontakta din kommun eller en hjälporganisation som Röda korset för mer info.

5. Sätt press på politikerna

Kriget i Syrien är en otroligt komplex konflikt med många parter och länder inblandade. Du kan hjälpa till genom att sätta press på svenska politiker att agera i FN och EU. Skriv debattartiklar eller arrangera en manifestation!

Följ ämnen i artikeln