Regeringen i blixtinkallat möte om nödhjälp till Gaza: ”Kommer att behövas mer”

Publicerad 2023-10-21

Kriget i Gaza har skapat en mycket svår situation för civilbefolkningen.

Sverige har deltagit i ett blixtinkallat möte med stora givarländer, som bland annat diskuterade den konvoj av lastbilar med nödhjälp som väntar på gränsen till krigsområdet.

– Vi väntar på utvärderingen av om de kommer att nå civilbefolkningen eller om Hamas kommer att ta dem, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

Följ ämnen
Israel

På gränsen mellan Egypten och Gaza väntar nu hundratals lastbilar med nödhjälp på att köra in i det krigshärjade området i Gaza.

Delar av konvojen utgörs av FN:s stödprogram, där Sverige är med som stödgivare.

På fredagen satt omkring ett tiotal stora givarländer och EU i ett blixtinkallat möte som leddes av Samantha Power, chef för amerikanska biståndsmyndigheten Usaid.

Sverige var kallat till mötet och biståndsminister Johan Forssell deltog.

– Vi diskuterade hur vi kan samarbeta mellan givarländerna. Det är två miljoner människor som befinner sig i en väldigt, väldigt svår situation.

Johan Forsell (M)

”170 lastbilar står redo”

Enligt Johan Forssell har Sverige fått en snabbförfrågan från FN:s biståndsorgan Ocha om att ge ytterligare hjälp.

Hittills har endast 20 lastbilar med humanitär hjälp tillåtits köra in i Gaza, efter att USA:s president Joe Biden haft möte med Egyptens ledning om att släppa in lastbilarna.

– Vi väntar på utvärderingen av om de kommer att nå civilbefolkningen eller om Hamas kommer att ta dem, säger Johan Forssell.

– Det är ytterligare 170 lastbilar som står och väntar, men det kommer att behövas mer. Civilbefolkningen har en väldigt, väldigt tuff situation. Det är brist på mat, vatten, mediciner, nödbostäder.

Lastbilar med förnödenheter redo att lämna Egypten och köra mot Gaza.

Ser över bistånd till Palestina

Under mötet informerade den svenska regeringen också de andra givarna om den översyn av det direkta biståndet till Palestina som nu görs av biståndsmyndigheten Sida.

Från amerikanskt håll erbjöds hjälp i det arbetet.

– Jag såg det som en bekräftelse på att de delar vår övertygelse om att vi måste kvalitetssäkra vart biståndspengar går på ett annat sätt. USA har ett långt engagemang i regionen och har mycket information på plats.