Avtalsdramat i kväll: Parterna överens

Publicerad 2023-03-31

Industrifacken och arbetsgivarna är överens om ett nytt kollektivavtal.

Löneökningen blir 7,4 procent över två år.

– Det är det högsta värdet i årstakt vi haft i historien, säger Sveriges ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

– Avtalet vi har träffat ligger på smärtgränsen, säger Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna

Vid midnatt skulle kollektivavtalen för industriarbetare löpa ut och under fredagskvällen pågick fortfarande förhandlingar om ett nytt.

IF Metall, Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna, Unionen och Sveriges ingenjörer möttes i Teknikföretagens lokal på Storgatan 5 för att hitta en lösning.

Klockan 19 kallade parterna till pressträff där de meddelade att de var överens.

Löneökningen blir 7,4 procent fördelat över två år, varav 4,1 procent det första året.

Det blir det nya ”märket” för svensk arbetsmarknad.

– Det är det högsta värdet i årstakt vi haft i historien, säger Sveriges ingenjörers förbundsordförande Ulrika Lindstrand.

Når inte reallöner

Beskedet innebär dock att det inte blir någon reallöneökning 2023, det vill säga att inflationen fortsatt är högre än löneökningen.

– Det vi ser är att det kommer bli svårt att nå reallöner det här året. Men vi tycker att vi skapat förutsättningar för att nå reallöner nästa år. Det är viktigt att andra aktörer på arbetsmarknadet agerar så att vi får ner inflationen, säger  IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Kommunal välkomnar industrifackens besked.

”Fackförbundet Kommunal som organiserar över en halv miljon välfärdsarbetare välkomnar avtalet och menar att beskedet från industrin ger facket goda möjligheter att förhandla fram höjda löner och förbättrade arbetsvillkor för medlemmarna i Kommunal”, skriver facket i ett pressmeddelande.

Arbetsgivarna: ”Avtalet ligger på smärtgränsen”

Tomas Undin på teknikföretagen som företräder arbetsgivarsida säger att man arbetat för att inte ”elda på inflationen”.

– Vi har skickat en tydlig signal till riksbanken att vi har tilltro till deras förmåga att dämpa inflationen.

Kommer det att krävas varsel eller uppsägningar nu när lönerna ökar så mycket?

– Det kan inte vi svara på, men det är klart. En kostnadsökning som inte motsvarar produktivitetsutvecklingen kräver rationalisering. Det är klart att det kan bli fråga om det. 2023 är på så sätt ett förlorat år för företagen och många anställda som inte kommer få reallöneökningar, säger Per Widolf, förhandlingschef för Industriarbetsgivarna.

– Avtalet vi har träffat ligger på smärtgränsen.

Under 2023 ska 450 kollektivavtal för nära 2,2 miljoner löntagare förhandlas om och industrifacken är först ut. Industriförhandlingarna ses som särskilt viktiga då de utgör ”märket” som vägleder löneökningarna för hela arbetsmarknaden.

Det betyder att man inte ska avvika från mycket ”märket”. Målet är stabila löneökningar utan att Sverige förlorar sin internationella konkurrenskraft.