STF begränsar fjällturismen: ”Tar ett steg tillbaka”

Publicerad 2023-08-31

Populära vandringsleder i Jämtlandsfjällen begränsas.

Svenska Turistföreningen begränsar antalet besökare längs de populäraste vandringslederna i Jämtlandsfjällen.

En fjällstuga kommer att stängas och säsongen kortas ner på flera ställen.

– Vi byggde den första fjällstugan i Jämtlandsfjällen för över 130 år sedan, nu tar vi ansvar genom att ta ett steg tillbaka, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare på STF.

Ett nytt arrendeavtal för Jämtlandsfjällen och delar av Härjedalen som STF ansöker om gör att fjällturismen i området kommer att begränsas.

Stugorna och fjällstationerna som berörs ligger inom en samebys renbetesområde. Förändringen görs för att ”minska störning för renarna och bidra till en hållbar utveckling av området”.

”Vi kommer att förändra matutbudet, minska antalet bäddar, ändra öppettiderna samt avveckla en stugplats. Det här gör vi för att minska störning för renarna och bidra till en hållbar utveckling av området.”, skriver STF i ett pressmeddelande.

Säsongen på flera fjällstugor och fjällstationer kommer att kortas och fjällstationen Gåsen kommer att stänga och ett av husen skrivs över till Handösdalens sameby.

– Dialogen med samebyarna har varit väldigt lärorik, ibland svår, men framförallt viktig. Utan en bra och konstruktiv dialog hade vi aldrig nått fram till det vi nu presenterar, säger Maria Ros Hjelm, generalsekreterare på STF.

Stugor och stationer som berörs

De stugor som ligger ”utan farbar väg” kommer under vintern att stänga i samband med att skoterförbudet träder i kraft i april och öppna först den 1 juli, Sylarnas fjällstation kommer dock öppna först den 15 juli. De stugor och stationer som berörs är: Sylarna, Blåhammaren, Helags, Vålåstugan, Stensdalen, Anaris, Lunndörren och Fältjägaren.

Fjällstationen Storulvån kommer inte att påverkas då STF själva äger marken. Gällande fjällstugorna Skedbro och Rogen i södra Härjedalen kommer en ansökan att skickas in senare under hösten.

På flera stationer minskas antalet bäddar och delar av verksamheten avvecklas, det gäller stationerna och stugorna nedan.

  • Fjällstugan Gåsen

Stängs och ett av husen skrivs över på Handölsdalens sameby.

  • Fjällstationen Blåhammaren

Antalet bäddar halveras till totalt 30 stycken och restaurangen stängs. Butiken kommer finnas kvar. Genom att stänga restaurangen tror STF att färre vandrare kommer söka sig till området.

  • Fjällstationen Sylarna

På Sylarna minskas antalet bäddar med 25 procent och senast 2028 stängs restaurangen. Butiken kommer finnas kvar.

  • Fjällstationen Helags

Stänger sin restaurang senast 2028 men kommer att behålla sin butik.

Följ ämnen i artikeln