Människorättsadvokat dödad i Turkiet

Uppdaterad 2015-11-29 | Publicerad 2015-11-28

Den kända pro-kurdiska människorättsadvokaten Tahir Elci dödades på lördagen under en attack i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Han sköts i huvudet strax efter att han hade gjort ett pressuttalande, där han sa att han önskade ett stopp på våldet mellan den turkiska staten och den kurdiska PKK-gerillan.

Tahir Elci, 49, hade precis pratat med journalister om sin önskan om fred när han blev skjuten av en okänd gärningsman.

– Vi vill inte ha vapen, sammandrabbningar och militäroperationer här, sa han precis innan han sköts, enligt BBC.

Även en polis ska ha dött i attacken, rapporterar nyhetsbyrån AP. Ytterligare två poliser och en journalist ska ha skadats.

Okänd gärningsman

Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom skjutningen. Turkiets inrikesminister Efkan Ala säger att det var en attack mot polisen, där Elci dog i en efterföljande konflikt.

Enligt advokatsamfundet Diyrarbakir Bar Association var Tahir Elci målet för attacken. Elci, som satt som ordförande för advokatsamfundet, har den senaste tiden fått flera dödshot, rapporterar BBC.

Tahir Elci riskerade åtal och fängelsestraff efter att ha sagt till turkiska CNN att han inte anser att PKK-gerillan är en terroristorganisation. Han har dock kritiserat våldet från bägge sidor.

Demonstrationer efter skjutningen

Människorättsadvokatens död har väckt starka reaktioner. Timmar efter skjutningen använde polisen tårgas och vattenkanoner mot hundratals demonstranter i Istanbul, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. "Tahir Elci är odödlig", ska demonstranterna ha skrikit.

Den amerikanska ambassaden uttryckte chock efter Elcis död och kallade honom "en modig försvarare av de mänskliga rättigheterna".

Följ ämnen i artikeln