Omvärldens ledare rasar: ”Kommer hamna i helvetet”

Publicerad 2022-02-24

Omvärldens ledare är överens.

Den ryska invasionen av Ukraina fördöms och Kremls ledare ska ställas till svars.

– De kommer att hamna i helvetet, säger Ukrainas FN-ambassadör Sergiy Kyslytsya.

Samtidigt som Vladimir Putin gav klartecken för ryska styrkor att gå in i Ukraina pågick ett säkerhetsmöte i FN där den ryske ambassadören Vasilij Nebenzija och ukrainska motsvarigheten Sergiy Kyslytsya rök ihop.

Nebenzija, som agerade ordförande på mötet, rättfärdigade den ryska attacken med att det var en konsekvens av Ukrainas påstådda folkrättsbrott i Donbass – och Kyslytsyas svar lät inte vänta på sig.

Invasionen av Kiev fördöms av omvärlden.

– För tre minuter sedan förklarade din president krig mot mitt land. Det finns ingen skärseld för krigsförbrytare, herr ambassadör. De hamnar i helvetet, säger han.

Massivt stöd

Nu får Ukraina stöd från politiska ledare över hela världen.

USA:s president Joe Biden kallar attacken ”oprovocerad och oberättigad” och säger att Ryssland nu kommer att ställas till svars.

– President Putin har valt ett överlagt krig som kommer att medföra en enorm katastrof med förlorade liv och mänskligt lidande. Ryssland är ensamt ansvarigt för döden och förstörelsen denna attack kommer att medföra och USA och dess allierade kommer att svara på ett enat och beslutsamt sätt. Världen kommer att hålla Ryssland ansvarigt, sade han.

FN:s ordförande Antonio Guterres kräver att Ryssland drar tillbaka sin trupper.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att han är bestört över de fruktansvärda händelserna i Ukraina och flaggar för att man nu kommer införa sanktioner som kommer sätta den ryska ekonomin i gungning.

– President Putin har valt en väg av blodutgjutelse och förstörelse genom den oprovocerade attacken mot Ukraina, säger han.

”Fruktar för sina liv”

FN:s ordförande Antonio Guterres kräver att Ryssland drar tillbaka sin trupper från Ukraina och ger freden en chans medan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen också hintade om det kraftiga sanktionspaket som väntar.

– Under de här mörka timmarna går våra tankar till Ukraina och de oskyldiga kvinnor, män och barn som utsatts för en oprovocerad attack och fruktar för sina liv, skriver hon på Twitter.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde det ryska agerandet.

Natochefen Jens Stoltenberg höll ett krismöte under torsdagen där man meddelade att man förstärker medlemsländerna i östra Europa med tusentals soldater och sätter hundra stridsflygplan i beredskap.

– Attacken utsätter otaliga civila liv för fara och är ett allvarligt hot mot säkerheten i Europa, säger han.

Natochefen Jens Stoltenberg höll ett krismöte under torsdagen.

Natolandet Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har trots sin goda relation till Vladimir Putin gått ut och fördömt det ryska agerandet.

– Vi tar avstånd från Rysslands militäroperation, säger han och kallar situationen ett kraftigt bakslag för freden i regionen.

Belarus och Kina sticker ut

Belarus och Kina är två av få länder som inte velat fördöma den ryska invasionen.

Belarus president Alexander Lukasjenko förnekar att man deltar i attacken, trots att Ukrainas försvarsmakt hävdat att åtminstone fyra missiler avfyrats från grannlandet.

Alexander Lukasjenko förnekar att man deltar i attacken.

– Våra trupper är inte en del av operationen, säger han.

Kina vägrar att kalla attacken för en invasion och skyller det upptrappade läget på USA.

– Kina övervakar situationen noggrant och uppmanar alla till återhållsamhet så att situationen inte eskalerar. Ni använder en typisk västmedia-fråga med ordet invasion, säger utrikesministeriets talesperson Hua Chunying.