Efter köttskandalen: ”Det känns som en kniv i ryggen”

Uppdaterad 2016-01-27 | Publicerad 2016-01-26

Anette Gustawson, 41, kämpade i flera år för att hennes barn skulle få svenskt kött i skolan.

Men skolan köpte från de gotländska skandalföretagen och barnen fick tyskt fuskkött.

– Det känns som en kniv i ryggen, säger hon.

2012 var året då mjölkbonden Anette Gustawson började kampen för att hennes barn skulle serveras svenskproducerat kött i skolan. Målet var att gynna den svenska landsbygden.

– Det var en lång kamp, men till slut gick det och två kockar på skolan jobbade stenhårt med att försöka köpa svenskproducerat, säger hon.

De senaste månaderna har barnen serverats ”svenskproducerat kött” – som nu visat sig vara tyskt fulkött som fuskmärkts som svenskt och kravmärkt. Skolan köpte nämligen in produkter från företagen Gothemsgården och Gotland K&D som nu misstänks för omfattande matfusk.

”Ville börja gråta”

Efter Aftonbladets avslöjande om matfusket har svenskarna rasat på sociala medier.

”De borde skämmas... fy", skriver en kvinna på Facebook.

”De som har gjort detta har stora egon och bara gjort det för egen vinning", skriver en annan.

Många frågar sig hur de nu ska kunna lita på att det som står på förpackningen verkligen stämmer.

Det frågar sig också kockarna på skolan, enligt Anette Gustawson. I morse fick hon ett mms på köttet från en av skolans kockar och då fick hon också reda på att hennes kamp varit förgäves.

– Jag kände att jag ville börja gråta för jag blev så himla ledsen. De har lurat många människor som vill köpa svenskt och ställa krav, det finns inga ursäkter i världen för det, säger hon.

Lurade kunder

Som mamma känner sig Anette Gustawson lurad, och som mjölkbonde känner hon sig mest sviken.

– Det känns som en kniv i ryggen av sina egna när slakteriet gör på det här sättet.

För henne är det extremt viktigt att köttet som serveras i skolor, på restauranger och sjukhus, och som säljs i butiker, uppfyller de lagar och krav som ställs på de svenska bönderna.

Enligt henne använder fuskföretagen de svenska böndernas goda rykte och utnyttjar konsumenternas vilja att vilja betala mer för lokalproducerade varor.

– Och de använder sig av det för att tjäna pengar. Det är ett slag i ansiktet för oss leverantörer och för konsumenter.

Bekräftar ”oklarheter”

Nu hoppas Anette Gustawson att barnen får svenskproducerat kött i skolan och att företagen betalar tillbaka. Dessutom hoppas hon att konsumenterna i framtiden ska kunna lita på att det blir rätt.

– Det här handlar om våra barns framtid: hur ska den se ut och hur ska vi ha det? Allt vi stoppar i oss påverkar otroligt mycket som samhället, klimat, miljö och välfärden.

Aftonbladet har fortfarande inte lyckats nå någonpå företagen Gothemsgården och Gotland K&D.

Men för miljöförvaltningen i Stockholm bekräftar man att det finns oklarheter angående händelseförlopp och den köttmängd som sålts, men enligt dem beror detta på att man ”varit försumliga i rapportering och journalföring”.