Listerialarm för grönsaksprodukter

Uppdaterad 2015-04-09 | Publicerad 2015-04-08

Spår av bakterien listeria har hittats bland morötter.

– Vi har hittat spår av listeria i en morotsmix som tillverkats den 31 mars, och nu har vi valt att återkalla alla produkter där den kan finnas, säger Göran Fries, platschef på Salico som tillverkat morotsblandningen.

Grönsaksblandningen säljs till tillverkare som använder blandningen av morot, gul morot, rättika och rödbeta i sina produkter. Exempelvis sallader, bönmix och coleslaw som sålts under egna varumärken av flera butikskedjor, som Ica, Coop och Lidl.

– Det är små volymer som har sålts. Jag kan inte säga exakt hur mycket på rak arm, men vi vet precis hur många det är, säger Göran Fries.

Hur upptäcktes bakterierna?

– Vi tar slumpvisa kontroller på produkter och inredningen och då upptäcktes det av vårt externa laboratorie, säger Göran Fries till Aftonbladet.

Kan det finnas listeria i andra av era produkter?

– Inte i andra än dessa. I samma veva tog vi prov på andra produktblandningar och de var fria från kontaminering, säger Göran Fries.

Okänt antal bakterier

Han säger att de ännu inte fått svar på hur mycket listeriabakterier det funnits i produkterna.

– I detta fall används en så kallad PCR-metod som spårar DNA, vilket innebär att metoden inte kan säga om det är mycket eller lite. Det har funnits listeria kring den här produkten. Vi väntar nu svar på uppföljande prover som räknar hur mycket.

Dras tillbaka

Listeriabakterien är inte farlig för den som är frisk. Men för personer med nedsatt immunförsvar kan den utgöra en fara, enligt Folkhälsomyndigheten.

Alla produkter där morotsblandningen kan ha hamnat ska nu dras tillbaka. Kunder som lämnar tillbaka produkterna ska få pengarna tillbaka, lovar han.

– Vi fick beskedet från labbet i tisdags morse. Då fattade vi beslutet så fort som möjligt, säger han.

Först fick företag och butiker besked. Sent på onsdagskvällen gick återkallelsen ut till konsumenterna.

– Återkallelser är viktiga beslut. Vi har aldrig varit med om det tidigare i företagets 25-åriga historia. Nu tar vi extra prover, och hela fabriken har sanerats, säger Göran Fries.

Sju dog

Mellan oktober 2013 och oktober 2014 smittades 49 personer i ett utbrott av listeria, som Folkhälsomyndigheten misstänkte kom från en charkprodukt. Sju av dem dog.

Totalt fick 125 personer en listeriainfektion 2014 och i år har 14 personer smittats.

Listeriafallen har ökat

Listeriabakterien kan vara farlig för gravida, äldre och svårt sjuka.

En smittad kan få blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

Listeriabakterien kan orsaka sjukdom hos djur och människor. Smittan sprids oftast från infekterade djur eller livsmedel.

Störst risk har varor med lång hållbarhet, som rökt och gravad lax, opastöriserade och pastöriserade dessertostar, färdigrätter och förpackade charkvaror som smörgåspålägg.

Farlig för gravida

Listeriabakterier ses som förhållandevis ofarlig för de flesta, enligt Folkhälsomyndigheten. Men den kan vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida, svårt sjuka och äldre.

Listeriasmitta kan leda till blodförgiftning eller hjärnhinneinflammation. En listeriainfektion hos en gravid kan leda till att barnet föds för tidigt, blir sjukt eller dör i magen.

Ökar

Antalet rapporterade fall har ökat från 40-50 fall per år i början av 2000-talet till 60-90 på senare år, enligt Folkhälsomyndigheten. De flesta drabbade är äldre eller har haft nedsatt immunförsvar. Fallen ökar både i Sverige och Europa.