Efter dödsskjutningen i Skärholmen: ”Jag saknar ord”

Uppdaterad 2024-04-13 | Publicerad 2024-04-12

Två dygn har gått sedan Mikael, 39, sköts till döds framför sin 12-årige son. Ännu har ingen gripits.

Bland Skärholmenborna växer nu frustrationen.

– Det är så sjukt tragiskt, säger Kristin Nygren.

Blommorna har fyllts på nere i gångtunneln i Skärholmen i södra Stockholm. Rosorna ligger på rad och i blomhavet ligger fotografier och texter. De handlar om Mikael.

En pappa som var på väg till simhallen med sin 12-årige son. Men de kom aldrig dit. I stället sköts Mikael till döds – framför ögonen på sonen – i vad som enligt uppgifter ska ha varit i, samband med en konfrontation med ett gäng.

En man går fram för att tända ljuslyktor i blomhavet. Han har känt Mikael sedan barndomen.

– Han har alltid stått upp och även när vi gick skolan så var han den som gick emellan så fort man började bråka, säger mannen.

Kristin Nygren.

”Vart är Sverige på väg?”

Det var många som ville besöka Mikaels minnesplats, såväl barn, vuxna som äldre, för att lägga en blomma och för att visa sitt stöd.

En person som kommit dit var Kristin, som var bekant med Mikael.

– Det är så tragiskt att jag saknar ord.

Hon som så många andra, har påverkats av mordet och funderat på frågan kring civilkurage som diskuterats efter dödsskjutningen.

– För några år sedan gick jag emellan när några satt i en bil och missbrukade narkotika. Vi ringde polisen för att vi ville stoppa de här ungdomarna. Men nu i efterhand kommer jag aldrig våga göra det igen. Det är så tragiskt att man känner så. Det är så jag känner nu, säger Kristin.

Tina Pour ställer sig frågan vart Sverige är på väg.

– Jag är en person som säger till, det har jag alltid gjort. Men nu gör jag inte det här. Jag kommer inte att våga. Kommer man ens våga ringa polisen?

Lillemor Åkerström och Yvonne Jansson.

Även svenska politiker ville besöka minnesplatsen. Statsminister Ulf Kristersson, justitieminister Gunnar Strömmer och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson besökte platsen i går.

Ilska mot politikerna

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok var på plats under fredagen.

– Att säga ifrån och säga till, det är ingenting man ska behöva plikta med livet för men uppenbart gick någonting väldigt fel här och det är ett liv som har gått till spillo. Det är en fruktansvärd händelse, det ska inte få hända. Människor ska våga och vilja säga ifrån, säger han.

Men politikernas besök väckte även frustration.

 – Man har rätt att vara förbannad, riktigt heligt vred och ledsen. Sverige är ett land som är känt för sin höga tillit, där vi vågar lita på varandra och det är ju en av de otroligt allvarliga effekterna av det här. Jag förstår att människor tvekar och till alla dom vill jag säga: ”Vi måste fortsätta kroka arm med varandra”, säger Ebba Busch.

Plötsligt blev hon avbruten av en kvinna som uttryckte sin ilska.

– Ni har varit för snälla och mesiga. Gör någonting nu, ni som sitter i riksdagen. Ni måste göra något, folk törs ju inte säga någonting, säger Lillemor Åkerström till Ebba Busch.

Många samlades vid gångtunneln i Skärholmen.

I Skärholmen har polisen extra mycket närvaro under helgen.

– Det som har hänt är helt oacceptabelt och fruktansvärt sorgligt. Det ska inte kunna hända i ett fungerande samhälle, alla tankar är med de berörda. Vi vet ännu inte varför just detta har skett, men det skulle inte hända om unga personer inte gått beväpnade, sa Catrine Kimerius, chef i polisområde Stockholm syd i ett uttalande.

På fredagen hade ingen ännu gripits misstänkt för mordet på Mikael. Polisen har dock en ”relativt god uppfattning” om vilka de jagar i Skärholmen. Det säger Max Åkerwall, biträdande polisområdeschef i Stockholm syd, till Ekot.