Finland till Turkiet för Natomöte – Sverige stannar hemma

Nelly Kronstrand

Publicerad 2023-03-15

KD-ledaren Ebba Busch.

Ulf Kristersson säger att det är troligt att Finland går med i Nato före Sverige.

På torsdagen reser Finlands president till Turkiet för att diskutera ansökan – och Sverige kommer inte att vara med på mötet.

– Vi är redo att släppa in dem i Nato, om de är villiga att bli medlem utan Sverige, säger Ilnur Cevik Erdogans chefsrådgivare till VG.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer att godkänna Finlands Natoansökan innan det turkiska valet den 14 maj, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Vilket Ilnur Cevik, presidentens rådgivare, bekräftar för norska VG.

– Vi har inga problem med Finland. Vi är redo att släppa in dem i Nato, om de är villiga att bli medlem utan Sverige, säger han.

Den finska presidenten Sauli Niinistö kommer att resa till Turkiet för att diskutera ansökan på fredag. Ett möte som Sverige inte kommer att delta i, uppger statsminister Ulf Kristerssons pressekreterare i ett sms till Aftonbladet.

Kan bli klart på fredag

Under eftermiddagen uttalade sig Niinistö om det kommande mötet på Twitter.

Han uppger att han förväntar sig att Erdogan ratificerar Finlands Natoansökan när presidenterna träffas i Turkiet på fredag.

Samtidigt visar han sitt stöd för Sverige som kan komma att lämnas bakom i ansökan.

"Jag fortsätter mitt jobb med att stötta Sveriges Natomedlemskap", skriver Niinistö på Twitter.

”Sverige håller inte sina löften”

Men enligt Cevik har Sverige en lång väg att gå innan Turkiet vill godkänna landet.

– Sverige har inte hållit sina löften till Turkiet. Vi har enorma problem att acceptera deras hantering av PKK-supportrar. Ja, Sverige säger att de är stämplade som terrorister, men de springer runt på gatorna och skapar kaos och demonstrerar mot Turkiet, säger Cevik till VG.

På tisdagen meddelade Kristersson att det är troligt att Sverige kommer att få vänta längre än Finland på godkännande.

– Det är inte uteslutet att Finland och Sverige går in i Nato i olika steg. Sannolikheten att det kommer ske i olika takt har ökat, sa Kristersson på en pressträff.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, Finlands president Sauli Niinistö och dåvarande svenska statsministern Magdalena Andersson på Nato-mötet i Madrid, juni 2022.