Fast på flygplatsen i fyra dagar: ”Tvingas sova på stengolv”

Publicerad 2023-12-04

Sanna och kollegorna har varit fast på insnöade Münchens flygplats sedan i fredags.

Bagaget är inlåst och de tvingas sova på flygplatsens golv.

Nu kan de behöva övernatta igen.

– Man kan inte sköta hygienen, säger Sanna Wikström.

Flygplatsen stänges under lördagen på grund av det kraftiga snöovädret.

Snöfallet i helgen beskrivs som rekordartat sedan mätningarna började på 1930-talet och uppmätte ett djup på 45 centimeter under lördagen.

 ”Vi har haft en snökatastrof.”

Flera flygresor har ställts in till följd av snökaoset. Enligt flygspårningstjänsten Flyaware har över 700 flyg avbokats under helgen.

Och flygen fortsätter att ställas in. Av dagens 840 planerade flygresor har 300 ställts in. På X ber flygplatsen resenärer att inte dyka upp ifall ens bokning är inställd.

”Fastnat i ombokningar”

Sanna Wikström och hennes kollegor var på väg till Colmar i Frankrike för att jobba i en vecka, men efter att de tvingades mellanlanda i München i fredags har de varit strandade på flygplatsen.

– Vi har fastnat i en cirkel av ombokningar och sprungit fram och tillbaka mellan terminalerna för att hitta info, säger hon.

Lufthansas system har totalkraschat och de har sagt att vi får boka hotell själva. Men de är fullbokade.

Kollegorna Linnea Wallenberg, Sanna Wikström, Gita Hagenstam och Marit Pettersson har fått övernatta på flygplatsen sedan i fredags.

Fått sova på stengolv

Att resa vidare mot Colmar med tåg har inte heller gått, på grund av inställda avgångar från Münchens tågstation Hauptbahnhof.

Sanna och hennes kollegor har fått sova på flygplatsens stengolv. Bagaget är inlåst. Allt har fått handlas dyrt i taxfree-shoppar.

– Ingen från Lufthansa har kommit och bett om ursäkt, gett information eller gett oss en matvoucher, säger Sanna.

– Man har inte kunnat sköta hygienen, man har fått tvätta sig på toalett. Det har nästan varit som ett flyktingläger mellan lördag och söndag.

Sanna och kollegorna har gett upp hoppet om att komma iväg till arbetsveckan i Colmar. De har bokat om biljetterna, i morgon är de inbokade på ett flyg till Stockholm.

– Vi hoppas på att komma hem nu och att vi får med oss vårt bagage. Men vi får fortfarande ingen information, säger hon.

Nya beskedet: Stänger ner allt

Men under måndagskvällen ställs även den flygningen in efter att Münchens flygplats gått ut med att de kommer att stänga ned all verksamhet under morgondagen.

”Efter snön väntar vi oss hagel. Münchens flygplats stänger därför all verksamhet mellan klockan 24:00 till 12.00”, skriver Lufthansa på X.

Snön har vräkt ner över Tyskland.

Förra året inträffade en liknande situation när landningsbanan frusit igen och 133 plan fick ställas in.

– Jag pratade med en vän härifrån som sa att det är helt sjukt att hela södra Tyskland stänger när det kommer en halv meter snö, säger Sanna.

Lufthansa: Exceptionell situation

Martin Leutke är presstalesperson på Lufthansa. Enligt honom är situationen extrem.

– Vi har haft en snökatastrof med starkt begränsad verksamhet som följd. Vi har inställda flyg, bussar och tåg över hela München.

En passagerare sover i väntan på Münchens flygplats, som har stängts på grund av snön.

Gällande ersättningen har situationen varit extra svår, enligt Leutke.

– Normalt sett bjuder vi kunderna på måltidskuponger och husrum när vi måste ställa in flyg, men i och med ovädret är alla hotell fullbokade. Därför är det upp till kunden att själv hitta ett hotell.

Sanna och hennes kollegor har inte fått någon mat. Vad tänker du om det?

– Det är inget jag kan kontrollera härifrån, men det är bara att beklaga.

Kommer de få ersättning för de nödvändigheter de behövt köpa på flygplatsen?

– Självklart. Men det beror på vad de köpt, om de köpt nödvändigheter som finns i bagaget kommer vi att ersätta dem, säger han.