Kommission ska lösa välfärdens utmaningar

David Peterson/TT

Publicerad 2019-12-18

Finansminister Magdalena Andersson (S) leder arbetet i den nya kommissionen. Arkivbild.

Fyrtiotalisterna är gamla och nittiotalisterna har börjat skaffa barn. Nu ökar kostnaden för välfärden. En ny kommission ska presentera lösningar.

– Jag vill se resultat så fort som möjligt, säger finansminister Magdalena Andersson (S) som leder arbetet.

Äldreomsorgen, sjukvården, skolan och förskolan behöver mer resurser. Samtidigt har flera av Sveriges kommuner stora problem redan i dag.

– Det är tuffa utmaningar. Vi ser att kommunerna som har en åldrande befolkning har ganska stora problem. Sen har de kommuner som tog emot många nyanlända också en del ekonomiska problem. De fick mer stöd från staten för några år sedan, säger finansminister Magdalena Andersson.

Konkreta åtgärder

Regeringens nya välfärdskommission ska hitta lösningar på problemen. Tanken är att kommissionen ska ta fram konkreta åtgärder som ska se till att välfärdstjänster håller god kvalité.

– Det kommer behöva fortsätta tillföras stora resurser under de kommande åren. Sen behöver vi försöka använda de resurser vi har på ett bättre sätt. Det handlar inte om att personalen ska springa snabbare än vad de gör i dag, i stället kan det handla om att använda digital teknik på ett bättre sätt, säger Magdalena Andersson.

Berättiga kritik

Kommissionen, som består av flera ministrar och personer från intresseorganisationer, ska senast den 31 december 2021 redovisa hur arbetet bedrivits. Men redan i vår kan kommissionen komma att presentera förslag, enligt Andersson.

– En sak som vi tittar på är hur statsbidragen är utformade. Det finns en kritik från Sveriges kommuner och regioner som är berättigad om att en del är för krångliga och detaljstyr för mycket, så det blir svårt för kommunerna att använda de pengarna på ett bra sätt, säger hon.

Ett annat stort problem är att få nyutbildade att välja jobb inom välfärden.

– Frågan om hur kommuner och regioner ska bli attraktiva arbetsgivare är otroligt viktig. Det är ungefär 25 procent av de som går ut en utbildning som börjar jobba i välfärdssektorn. Det behöver fördubblas de kommande åren för att kunna möta rekryteringsbehovet, säger Andersson.

Men den största utmaningen är den åldrande befolkningen.

– Det är personer som har jobbat och betalat skatt ett helt långt liv och byggt upp det här landet, så de har rätt till en trygg ålderdom.