Ulf Kristerssons innersta krets bakom Saudi-skolan

Moderat maktsfär lobbar för friskolor i Mellanöstern

Publicerad 2023-10-26

Friskolehöjdarna lobbade hårt för att få Kunskaps­skolan att etablera sig i Mellanöstern.

Flera ingår i Moderaternas inre maktsfär – med starka band till statsminister Ulf Kristersson.

– Det är Peje som bestämmer, säger en M-källa.

De har träffat saudiska kungligheter, haft kärvänliga möten med makthavare i diktaturer och samarbetat med vapenexportören Saab – allt för att svenska Kunskapsskolan ska växa i Mellanöstern.

Peje Emilsson och Odd Eiken, ansikten utåt för Kunskapsskolans satsningar, har hela tiden haft uppbackning från svenska regeringar.

Deras positioner i svensk politik är på många sätt unik.

Som pionjärer inom public affairs ligger de bakom en av Sveriges mest framgångsrika lobbybyråer – Kreab. De båda har gedigna bakgrunder i Moderaterna, och har också haft stort inflytande över hur den svenska skolan fungerar idag.

Fått ökad makt med Ulf Kristersson

Peje Emilsson är inte bara ägare av en av Sverige största friskolor, Kunskaps­skolan, utan har också kontinuerligt kontakt med toppolitiker i flera riksdagspartier.

”Att påverka är inte en rättighet, utan en skyldighet”, som han nyligen sa i en intervju med pr-branschens tidning Resumé.

På 1990-talet fanns han ständigt i M-ledningen som ett slags ”

consigliereConsigliere betyder rådgivare på italienska. ” enligt en partikälla.

Under Fredrik Reinfeldts mer liberala era minskade Peje Emilssons makt. Men med Ulf Kristerssons ledarskap har pr-guruns inflytande över partiet stärkts avsevärt, enligt källan.

Emilsson är en återkommande gäst på moderata partisammankomster och mingel. Efter valet 2018 fick han ett hedersuppdrag direkt från partiet – att arbeta med Moderaternas eftervalsanalys. Emilsson har själv uppgett att han sms:ar Ulf Kristersson regelbundet.

En moderat går så långt som att beskriva Peje Emilsson som nyckeln till att Moderaterna har regeringsmakten i Sverige i dag.

Det handlar om ett avgörande ögonblick i svensk politik – när Sverige­demokraterna ändrade sig i frågan om friskolors rätt till vinstuttag.

Han fick SD att byta fot om friskolor

Partiet gick till val 2014 på att stoppa vinster. Men efter att ha uppvaktats av Kreab och personer knutna till Peje Emilsson gjorde partiet en 180-gradersväng och ville inte längre förbjuda vinster.

SD:s förändrade inställning till friskolor öppnade upp för ett närmande till Moderaterna, som ledde fram till dagens Tidö­samarbete. Källan menar att detta inte skulle ha varit möjligt utan Peje Emilssons lobby­arbete och hans byrås kontakt med SD.

Johan Jakobsson bytte nyligen parti från Liberalerna till Moderaterna och har ett långt förflutet som lobbyist. I dag är han statssekreterare åt Ulf Kristersson.

Ett annat exempel på hans maktsfär i regeringen är hans nära band till stats­sekreterare Johan Jakobsson.

Jakobsson handplockades av Emilsson till byrån Kreab och har även arbetat på Emilssons bolag Demoskop. Nyligen fick Jakobsson ett toppjobb som statssekreterare på ett nyinrättat kansli direkt under statsminister Ulf Kristersson.

”Arkitekten” bakom friskolereformen

Peje Emilssons kompanjon och vän Odd Eiken har inte bara varit vd för Kunskaps­skolan och representerat Kunskaps­skolans satsningar i Saudi­arabien och Bahrain, utan också haft stort inflytande på hela det svenska friskole­systemet.

Han skrev sin första debattartikel om att Sverige borde införa friskolor redan på 1970-talet och har kallats ”arkitekten bakom friskole­reformen”. När regeringen Bildt tog fram första propositionen om friskolorna 1992 var han en nyckelfigur. Reformen blev enligt Odd Eiken själv ”en succé” som överträffade deras förväntningar.

E-postmeddelanden till flera av Sveriges ambassader, som Aftonbladet tagit del av, visar att Peje Emilsson och Odd Eiken skött mycket av lobbyarbetet med Kunskaps­skolans etablering i Mellanöstern själva.

De har täta kontakter med ambassa­dörerna och gör flera resor för att träffa ministrar i de olika länderna. Peje Emilsson har även åkt med på delegationer med minstrar till Mellanöstern, både under socialdemokratiska och moderatledda regeringar.

Så sent som i somras åkte de tillsammans till Saudiarabien för att försöka exportera det svenska systemet med skolpeng till landet .

Henrik Landerholm, nationell säkerhetsrådgivare, är god vän med Ulf Kristersson.

2019 gjordes liknande försök i Förenade Arabemiraten, under socialdemokratiska regeringen Löfvens tid vid makten. Kunskapsskolans mejlar då med Henrik Landerholm, Sveriges dåvarande ambassadör, som försöker hjälpa till med skolsatsningen – Landerholm beskriver själv skolorna som en del i Saabs vapenaffärer.

Barndomsvännen: ”Väldigt nära relation”

Henrik Landerholm är i dag nationell säkerhetsrådgivare och har ett långt förflutet i Moderaterna. Från Moderata ungdomsförbundet på 1970-talet till riksdagsledamot på 1990-talet. Landerholm är också barndomsvän med Ulf Kristersson och har suttit i styrelsen för en friskolestiftelse, Europaskolan i Strängnäs, tillsammans med Birgitta Ed.

Banden med statsministern är så starka att experter varnade för vänskapskorruption när Kristersson utnämnde Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare. Riksdagens konstitutionsutskott utredde korruptionsmisstankarna men slog fast att det bandet mellan dem var inom ramen för regelverket.

– De är bästa vänner och har en väldigt, väldigt nära relation. De är som syskon, säger en M-källa.

Henrik Landerholm har ett långt förflutet inom Moderaterna.

Enligt en annan källa har Peje Emilsson och Odd Eiken inte längre samma status inom Moderaterna, eftersom delar av partiet har ändrat uppfattning i friskolefrågan.

Delar av M har börjat tala om problem som finns i friskolebranschen, och vill reformera systemet för att få bort fuskare och oseriösa aktörer.

– Peje och Odd har kontakt med Ulf och Gunnar. Men min ärliga bild är att de inte är några tunga maktspelare som partiet förhåller sig till, säger källan.

”Jag tror vi hade möte med Ulf senast för ett och ett halvt år sedan”, säger Emilsson.

Sms-kontakt med Ulf Kristersson

Ulf Kristersson medger att han känner Peje Emilsson sedan lång tid tillbaka och att de fortfarande har kontakt på sms.

– Ja, det händer säkert att vi har det ibland, inte särskilt regelbundet, men jag känner honom sedan hans tid i Moderaterna, säger Kristersson.

Peje Emilsson säger själv att hans kontakter med Ulf Kristersson och M-ledningen är mycket begränsad.

– Jag har inte varit politiker sedan 1973 när jag satt i landstinget. Jag har också varit sammankallande för moderata veteraner, vi träffas en eller två gånger om året. Jag tror vi hade möte med Ulf senast för ett och ett halvt år sedan.

Hur ser du på diskussionen inom M att reglera friskolesystemet hårdare eller begränsa vinster?

– Jag tycker att självklart att man borde ha gjort ett antal förändringar i det här systemet redan för flera år sedan. Det tror jag att man kommer att göra på ett balanserat sätt.

Landerholm: Inte i relation till nuvarande regeringen

Odd Eiken säger så här om sitt nuvarande kontaktnät i maktens korridorer:

– Eftersom jag en gång varit i den världen är jag naturligtvis bekant med en hel del politiker, men eftersom det är 30 år sedan jag lämnade regeringskansliet blir de allt färre, så jag kan inte säga att jag har någon särskild kontakt med regeringen eller M-ledningen.

Henrik Landerholm skriver i ett mejl till Aftonbladet: ”Uppdraget som ambassadör i Förenade Arabemiraten lämnade jag under den förra mandatperioden. Det skedde ingen etablering då. De diskussioner som då pågick har inte skett med anledning av mitt nuvarande arbete eller relation till den nuvarande regeringen.”