Så ska pr-topparna sälja in friskolesystemet i Mellanöstern

Lobbar för svensk skolpeng i diktaturen: ”Är samtalspartners till saudiska staten”

Publicerad 2023-10-28

Nyligen åkte Kunskapsskolans ägare till huvudstaden Riyadh och träffade företrädare för regimen.

Uppdraget var att sälja in det svenska friskolesystemet till saudierna.

– De konstaterar att det är en jätteintressant idé, säger Peje Emilsson, även ägare av pr-byrån Kreab.

Han ligger redan bakom en skola i SaudiarabienNün Academy, där flickor och pojkar är könsuppdelade och har koranstudier varje dag.

Men skolmiljardären och pr-toppen Peje Emilsson har ännu större planer för Mellanöstern. I somras besökte han Riyadh i Saudarabien tillsammans med lobbyisten och tidigare M-politikern Odd Eiken.

På agendan var en lansering av Voucher system proposal.

En idé om att exportera det svenska systemet med skattefinansierad skolpeng, till Saudiarabien. I mejl till svenska ambassadören i Riyadh beskriver Peje Emilsson hur han fått hjälp av en expert på området – Odd Eiken, ”som var statssekreterare när den svenska friskolereformen genomfördes”.

– Peje och jag, tillsammans med saudiska skolföretag, är samtalspartners till saudiska staten i hur sådana modeller kan utformas och vilka överväganden och krav man bör ställa för att nå den bästa effekten. Det här är ett ideellt uppdrag där vi ställer upp i den utsträckning vi kan bidra, säger Odd Eiken.

Kunskapsskolans intresse för Mellanöstern drog igång redan för tio år sedan.

Vill tjäna pengar på skolpeng i Saudiarabien

I dag växer kritiken mot friskolereformen hemma i Sverige. Även inom borgerligheten finns kritik mot att skolbolag kan ta ut miljonvinster. Men i Mellanöstern har Kunskapsskolan hittat nya affärsmöjligheter och välvilliga makthavare.

– Jag tror att vår svenska modell, att vi finansierar utbildning gemensamt och sen får alla välja, är långsiktigt överlägsen. Då har jag väckt den tanken i Saudi. Där går femton procent på privatskolor, men det är ju de som kan betala, säger Peje Emilsson.

Hur skulle du och Kunskapsskolan gynnas om saudierna skulle anamma det här systemet?

– Det är naturligtvis så att vi skulle förmodligen kunna sälja fler licenser.

– Vi har drygt tusen elever nu, men det bor väldigt många människor i det här landet. Jag har alltid varit besjälad av att få bättre utbildning för många, det är något som jag hållit på med hela mitt liv.

Är saudierna positiva till att införa det svenska skolsystemet?

– Nej, jag kan inte gå så långt. Man ger lite idéer, lite impulser.

– De konstaterar att det är jätteintressant idé, att man studerar möjligheterna. Men som sagt är det viktigt att vi inte går in och talar om vad andra länder ska göra, säger Peje Emilsson.

Får stöd av regeringen

Nu i höst åker han åter till Riyadh och deltar i ett handelsråd där även handelsminister Johan Forssell (M) närvarar. Kunskapsskolans ägare har hela tiden fått uppbackning av vapentillverkaren Saab och svenska regeringar i sina kontakter med regimerna i Mellanöstern.

Även i Förenade Arabemiraten har Peje Emilsson träffat landets skolminister, för att diskutera samarbete kring ett pilotprojekt med så kallade charter schools – friskolor enligt svensk modell.

– Jag är övertygad om att hans mål var att få dem att införa samma modell som vi har i Sverige. Det är ingen hemlighet att Kunskapsskolan har propagerat för mer skolpeng i Sverige och i andra länder, säger en källa i den förra S-regeringen, som har kännedom om mötet.

Planer på skolor för 30 000 barn

Kunskapsskolans intresse för Mellanöstern drog igång redan för tio år sedan. Planen var en kedja av skolor för 30 000 elever över hela Saudiarabien.

Den svenska ambassadören i huvudstaden Riyadh skriver i mail redan 2013 om ett möte med saudiska kungligheter, som handlar om Kunskapsskolans satsningar. ”Diskussionerna har hittills gått bra”, skriver ambassadören.

På världsutställningen i Dubai 2022 anordnades ”Kunskapsskolan-dagen” i den svenska paviljongen. Ambassaden i Riyadh har även hjälpt det svenska skolbolaget på traven med artighetsvisiter hos saudiska utbildnings­ministern.

Peje Emilsson och Odd Eiken besökte Riyadh så sent som i somras. Inom kort åker Emilsson dit igen med en svensk delegation, bland annat tillsammans med handelsministern.

Skolsatsning i Libyen floppade

Fortfarande har Kunskapsskolan bara en enda svensk skola i Saudiarabien, alltså Nün Academy i Jeddah. Den tidigare lokala samarbetspartnern gick i konkurs.

– Vår ursprungliga plan var att vi skulle upp i 6 000 på tre olika campus. Sen blev det ju geopolitiskt väldigt stökigt och pandemi. Så nu har vi 1 000 elever i en skola som uppfattas som en av de absolut bästa i Jeddah, säger Peje Emilsson.

Även Kunskapsskolans planer i Libyen och Bahrain har gått i stöpet. Tillsammans med en av Bahrains största byggherrar skulle de skapa en skola för 3 000 elever – Al Safwa School. Kunskapsskolan skulle bidra med läroplaner och design av skolmiljön. Men några år senare lades även detta storslagna projekt på is.

– Just det här byggprojektet försenades i flera år, vilket heller inte är ovanligt med den här typen av megaprojekt, säger Odd Eiken.

– Jag har inte varit i Bahrain på några år, så jag vet ingenting om status för projektet just nu.

Enligt Peje Emilsson har skolsatsningarna tagit mer tid än de tänkt. Men fortfarande planerar de fler skolor i Mellanöstern, både i Saudiarabiens huvudstad Riyadh och i Förenade Arabemiraten.

– De är intresserade av att bygga fler campus. När de ser att det lyckas och att det ger bra utbildning på det här stället, så vill de kunna bygga på fler ställen, säger han.