Billström försvarar sig: "Proportionerligt"

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-04-09

Utrikesminister Tobias Billström (M) pressades i KU om sitt uttalande gällande kriget mellan Israel och Hamas.

Utrikesminister Tobias Billström (M) står fast vid sitt uttalande om att Israels svar på Hamas terrorattack är proportionerligt.

– Det är rimligt och adekvat att de får försvara sig med militära medel.

Tobias Billström pressades i konstitutionsutskottet (KU) om ett uttalande han gjorde tidigt under kriget mellan Israel och Hamas.

Utrikesministern sade under Nordiska rådets session i Oslo den 1 november: ”Israels respons är proportionerlig. Som regeringen har sagt har Israel en rätt att försvara sig militärt mot Hamas terroristattacker.”

Han tillade då att Israels respons måste ske i enlighet med den internationella humanitära rätten, och att bedömningen av proportionalitet måste ske från fall till fall.

”Ingen oklarhet”

Under utfrågningen i KU försvarade Billström sitt uttalande och påpekade att proportionalitet används både i folkrätten och den internationella humanitära rätten.

– Det finns två stycken sätt att se på den här frågan, rätten att få försvara sig, respektive hur man gör det. Det finns ingen oklarhet här.

När det gäller folkrätten menar Billström att Israel har rätt att försvara sig militärt mot terrorattacken från Hamas den 7 oktober, och att det var detta han menade.

– Det är rimligt och adekvat att de får försvara sig med militära medel.

Frågan på Nordiska rådet gällde dock en specifik attack från Israel som skedde mot flyktinglägret Jabalia i Gaza i slutet på oktober. Enligt nyhetsbyrån AFP och Al Jazeera dog minst 50 personer i attacken. Men uppgifterna har varit svåra att verifiera. Attacken kan vara ett krigsbrott, enligt FN:s människorättsorgan.

V: Det är otydligt

Billström understryker att han inte uttalade sig om den specifika attacken mot flyktinglägret.

– Jag har aldrig gjort en bedömning av enskilda fall och kommer inte att göra det heller.

Han understryker att Internationella domstolen i Haag (ICJ) kan pröva frågan.

– De kan pröva om regelverkets villkor har uppfyllts eller inte.

Vänsterpartiet hade anmält Billström till KU, och V:s gruppledare Samuel Gonzalez Westling tycker att utrikesministern borde ha varit tydligare i hur han uppfattade frågan på Nordiska rådet.

– Det är otydligt, säger Gonzalez Westling.

Följ ämnen i artikeln