Efter stoppade spannmålsavtalet – export kan gå via Östersjön

Publicerad 2023-07-25

En dryg vecka efter att Ryssland lämnat spannmålsavtalet med Ukraina möts nu EU:s jordbruksministrar för att hitta en lösning framåt.

Bland annat föreslås spannmålet kunna gå via de baltiska länderna.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland meddelade förra veckan att spannmålsavtalet med Ukraina, som beskrivs som avgörande för världens matpriser och viktigt för många utvecklingsländer som livnär sig på ukrainskt spannmål, inte kommer att förlängas. Avtalet förhandlades fram i juli förra året för att säkra spannmålsexporten på Svarta havet efter Rysslands invasion av Ukraina.

Enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov kan avtalet återupptas när Rysslands krav är uppfyllda.

”När den del av Svartahavsavtalet som relateras till Ryssland genomförs kommer Ryssland omedelbart att återgå till genomförandet av avtalet”, uppgav Peskov under en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AP.

Förbjuder ukrainskt spannmål

EU-ländernas jordbruksministrar möts under tisdagen för att diskutera hur man ska säkerställa den ukrainska spannmålsexporten framöver.

Ett flertal EU-länder, däribland Polen, Rumänien och Ungern, förbjöd i våras import av ukrainskt spannmål med motiveringen att länderna vill skydda den egna jordbrukssektorn. Enligt AP ska Polens jordbruksminister Robert Telus ha uttryckt att länderna förlänger förbudet i höst, men att ukrainskt spannmål ska få transporteras genom deras länder för export till övriga delar av världen. Förbudet har kritiserats av Ukraina, skriver sajten Politico.

Litauens jordbruksminister Kęstutis Navickas föreslog att exporten skulle kunna gå via fem hamnar i Litauen, Lettland och Estland i stället för över den ukrainsk-polska gränsen för att förhindra att exporten fastnar i Polen, rapporterar Politico. Enligt sajten ska de fem föreslagna hamnarna tillsammans kunna hantera 25 miljoner ton spannmål per år.

Ett ukrainskt spannmålslager i Odessa utsatt för ryska attacker.

Odessas hamn attackerad

Både Ryssland och Ukraina hör till världens största spannmålsexportörer. Innan kriget stod länderna för nästan en fjärdedel av världens spannmålsexport. Sedan avtalet löpte ut har den ukrainska hamnstaden Odessa attackerats med drönare och raketer. Hamnen är en viktig knutpunkt för exporten av spannmål.

Om Ryssland står fast vid beslutet att inte förlänga avtalet står världen med hög sannolikhet inför höjda matpriser.

– Det blir oro på marknaden om avtalet inte förlängs. Matpriserna kommer att höjas internationellt eftersom Ukraina inte kan skeppa spannmål åt annat håll, sa Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på Lantbrukarnas riksförbund, tidigare till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) för en kommentar om mötet och hur han ser på framtiden för den ukrainska spannmålsexporten.

Följ ämnen i artikeln