SD-toppens hbtq-program sågades internt – nu dras det tillbaka

Publicerad 2023-11-09

I somras gjorde Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Johan Nissinen ett uppmärksammat utspel om ett nytt hbtq-program.

Planen var att partiet skulle klubba den nya politiken, som mötte stark intern kritik, på SD:s stormöte i november. Men programmet är nu tillbakadraget.

– Vi avser återkomma till frågan längre fram, skriver Johan Nissinen i en kommentar till Aftonbladet.

I augusti gick Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Johan Nissinen ut i flera medier och förkunnade att han arbetat fram ett hbtq-program med 22 punkter, som han ville att SD skulle klubba på partiets landsdagar nu i november.

Tanken var, enligt Nissinen, att programmet skulle bli en del av partiets stadgar.

Men Aftonbladet kan nu avslöja att programmet dragits tillbaka och inte ens kommer behandlas under landsdagarna.

Enligt Johan Nissinen är anledningen att motioner om politiska program inte får läggas fram under partiets landsdagar. Det handlar alltså, enligt SD-ledamoten, om en formaliafråga.

– Jag är medveten om att det inte går att lägga motioner om politiska program till landsdagarna. Jag gjorde det för att skapa debatt och vara en murbräcka i frågan, skriver Johan Nissinen i en kommentar till Aftonbladet.

Johan Nissinen (SD)

”Ena alla svenskar under samma blågula flagga”

Nissinen har inte själv motionsrätt på landsdagarna. Därför var planen att motionen, med programmet, skulle läggas fram av partikamraten Stefan Nylén, gruppledare i Gislaved.

Men nu har motionen alltså istället dragits tillbaka.

Aftonbladet har sökt Stefan Nylén, som hänvisar till partiets pressavdelning.

Aftonbladet har tagit del av hbtq-programmet, som har titeln: ”HBT+ är varken vänster eller höger. Det tillhör oss alla”.

”Sverigedemokraterna vill ena alla svenskar under samma blågula flagga, att HBT+ varken är vänster eller höger, utan att det tillhör oss alla”, står det i rapporten.

Programmet möter hård intern kritik

Konkret föreslår Nissinen bland annat att partiet ställer sig bakom införandet av ett nationellt centrum för hbtq-personer som ska erbjuda vård, fler poliser i områden där sexuella minoriteter rör sig för ökad säkerhet mot hatbrott och indraget bistånd till länder som anses vara homo- och transfientliga.

Han föreslår också ett snabbspår för transexuella som vill utredas om könsdysfori.

Det sista förslaget gick Nissinen ut med i somras, då han lanserade idén om programmet, men mötte då på hård intern kritik. Bland kritikerna fanns SD-profilen Kent Ekeroth.

”Dummaste jag hört på länge. Seriöst - vad håller du på med? Blir en stor nej-röst på den på landsdagarna”, skrev Ekeroth på Twitter.

Nissinen har tidigare kritiserat sitt parti för att inte ha någon politik på hbtq-området.

Johan Nissinen står fortsatt fast vid att frågan inte är färdigdiskuterad.

– Det här är en dialog som kommer fortsätta föras mellan berörda framgent och vi avser återkomma till frågan längre fram.

Kent Ekeroth (SD), tidigare riksdagsledamot och nu lokalpolitiker i Dalarna.