Stor demonstration mot akutnedläggning

Publicerad 2023-09-09

Efter många turer tyder nu det mesta på att akutmottagningen i Lidköping kommer att läggas ned.

I dag samlades tusentals människor i ett demonstrationståg för att visa sitt missnöje.

– Ett sånt här beslut innebär att personer kommer att dö, säger Emma Larsson, en av initiativtagarna till demonstrationen.

Efter flera turer om akutmottagningens vara eller icke vara i Lidköping gick i dag flera tusen personer i ett demonstrationståg för att visa sitt missnöje över beslutet.

Demonstrationståget gick över stadens centrala delar och avlutades i Stadsträdgården med tal från kommunpolitiker, läkare och regionråd. Både föreningar och företag har bytt öppettider och skjutit fram event för att så många som möjligt ska kunna delta.

– Vi försöker med näbbar och klor att återigen berätta med folkets röst att det här är helt befängt, säger Emma Larsson, 36, som är en av initiativtagarna till dagens demonstration.

Den sista augusti röstade politiker i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden ja till att lägga ned akuten och fem andra avdelningar. Anledningen är ett sparkrav om närmare 350 miljoner kronor för Skaraborgs sjukhus och innebär att akutmottagningen istället skulle flyttas till Skövde – en bilfärd på ungefär 45 minuter.

– Det skulle innebära att de som bor längst bort får tio mil till närmaste akutsjukhus. Rent krasst innebär det att personer kommer att dö, säger Emma Larsson.

Tusentals människor har samlats i Lidköping för att protestera.

Kan fortfarande räddas

I tisdags presenterades en risk- och konsekvensanalys för förändringarna som visade på mycket hög risk att flytta akutmottagningen från Lidköping till Skövde. Bland annat pekades det ut att personalen kommer välja att sluta istället för att flytta med och att det finns brist på transporter mellan Lidköping och Skövde.

Nu är det upp till sjukhusstyrelsen och sjukhusdirektören Stellan Ahlström att avgöra om akutmottagningens framtid. I ett pressmeddelande på Region Västra Götaland kommenterar Ahlström påståendet om att sjukhuset i Lidköping monteras ned i och med förslaget:

”Så ser jag det inte alls, förslaget innebär också en satsning på sjukhuset i Lidköping som även i framtiden spelar en mycket viktig roll för den totala vården i Skaraborg.” Han påpekar även att 42 av 49 kommuner i Västra Götalandregionen inte har någon akutmottagning i sin kommun och att 120 000 av invånarna i regionen har längre avstånd än de 49 kilometer det är mellan Lidköping och Skövde.

”Det handlar inte enbart om en ekonomi utan en omställning av vården”, säger Stellan Ahlström.

Frågan kommer att hanteras på ett extrainsatt styrelsemöte den 12 september.

– Vi hoppas att vi kan få dem att ändra sig helt enkelt och att de inser att det inte är genomförbart, säger Emma Larsson.

Hon är också överväldigad av det stöd som demonstrationen fått.

– Att stödet fanns det visste man men att 10–12 000 personer skulle dyka upp i tåget och framför scenen är enormt, säger hon.

Emma Larsson, 36.