Donjas fina gest mot förvirrade mannen: ”Alla gick bara förbi”

Uppdaterad 2016-02-12 | Publicerad 2016-02-11

Donja Mdalal, 22, skjutsade hem den äldre, förvirrade mannen som stod utanför mataffären. Nu ska de ta en fika.

– Han var jättetacksam och kallade mig sin ängel, säger hon.

I lördags åkte Donja Mdalal, 22, från Göteborg för att handla efter jobbet. Utanför Hemköp såg hon en äldre man som såg ensam och vilsen ut. När hon kom ut efter att ha handlat stod han fortfarande kvar.
– Han såg jätteförvirrad ut, men alla bara gick förbi. Jag såg en ordningsvakt och en väktare som också bara gick förbi. Visst, de kanske hade något annat att göra, men jag blev arg för att ingen hjälpte honom, säger Donja Mdalal.

Hon frågade mannen om han behövde hjälp och det visade sig att han glömt sin adress. Tillsammans med några andra förbipasserande försökte hon ringa polisen. Efter att ha väntat på svar i nästan en timme fick Donja nog och tog saken i egna händer. Hon letade upp mannens adress på internet – och körde hem honom.

– Jag trodde att han bodde på ett hem eller kanske i en lägenhet, det chockade mig att han bodde helt ensam i ett hus, säger Donja.

”Han hade tårar i ögonen”

När de stod och pratade en stund utanför huset ville mannen ge henne pengar, men hon avböjde. Mannen hade tårar i ögonen och fick en kram innan de skildes åt. Donja gav honom också en papperslapp med sitt namn och telefonnummer.

– När vi stod där blev jag mest berörd. Då förstod jag vad som hade hänt och kände ”gud han behöver hjälp”, säger Donja.
– När jag kom hem tänkte jag ”hur kan vi inte ha koll på våra gamla i det här landet”, då skrev jag mitt inlägg, fortsätter hon.

I inlägget på Facebook berättar hon om händelsen och önskar komma i kontakt med den äldre mannens barn, för att se om hon kan fortsätta hjälpa mannen. Hon möttes av positiv respons och hennes berättelse har nu delats över 7 000 gånger.

Ska fika tillsammans

Men historien tar inte slut där. På fredag har Donja tagit ledigt från jobbet. Hon och mannen ska ta en fika.

– Jag pratade med honom igår, han var jättetacksam och kallade mig sin ängel. Jag var jättenervös att han inte skulle komma ihåg mig, men det gjorde han. Han kom ihåg min bil, ”det var du med den lyxiga bilen”, sa han.

Vad tänker du om att ingen annan gjorde något?

– Jag blir chockad över att vi än idag inte har förstått att om vi funnits för varandra hade inte så många känt sig ensamma. Om någon som gått förbi hade sagt hej så hade han öppnat upp sig för han behövde hjälp.

Att hjälpa människor har alltid varit självklart för henne.

– Jag har genomgått tre ryggoperationer och en förlamning och jag vill bara ge tillbaks till den här världen. Det gör jag genom att finnas där. Jag känner speciellt för våra gamla, det är tack vare dem vi har det så bra som vi har det. Hon fortsätter:

– Jag har aldrig förväntat mig att få något tillbaks, men man mår bra när man ser en annan människas lycka, säger Donja Mdalal.