Länsförsäkringar: Vi har följt lagar och regler

Uppdaterad 2019-06-25 | Publicerad 2014-10-23

Enligt Länsförsäkringar har man mellan 30 och 40 personer anställda för att aktivt utreda sina egna kunder.

Samtidigt bryter företaget mot sina egna etiska regler när människor utreds. 

– Det jag har fått info om är att vi har följt de regler som föreligger, säger Mattias af Geijerstam.

Utredningen mot Nanna Hammarstedt genomfördes utan att hon fick möjlighet att försvara sig. I tre månader smygfilmade Länsförsäkringars "agenter" henne.

Först nio månader senare informerades hon om att en utredning pågick, i samband med en tingsrättsförhandling om uteblivna ersättningar.

– I det här fallet fick vi information om att Nanna kunde utföra rörelser inom ramen för en tränarroll som hon hade på ett gym där hon bor. Det stämde inte riktigt överrens med den bild som vi hade fått. Det fattades då ett beslut om dokumentation genom filmning, säger Länsförsäkringars informationschef Mattias af Geijerstam till Svt:s Plus.

"Tydlig lagstiftning"

Han påpekar att Länsförsäkringar inte brutit mot några lagar eller regler i sitt arbete.

– Det finns väldigt tydlig lagstiftning kring hur man får filma. Sedan finns det också en branschpraxis som vår intresseorganisation Svensk Försäkring har tagit fram, säger han till Plus.

Ett stycke i den branschpraxis som Mattias af Geijerstam hänvisar till slår fast att bolaget "snarast" ska meddela att en utredning genomförs.

"Den försäkrade ska snarast underrättas när särskild utredning görs i syfte att skapa klarhet i ersättningsfrågan. Försäkringbolaget ska ge den försäkrade möjlighet att förklara oklara omständigheter", står det.

Men Nanna informerades aldrig.

– Det jag har fått information om är att vi har följt de regler som föreligger, säger Mattias af Geijerstam.

Vill inte uttala sig om utredarens vittnesmål

Enligt Länsförsäkringar har man mellan 30 och 40 personer anställda som arbetar med den här typen av utredningar.

– Vi har olika individer som arbetar med det här, som har bedömts lämpliga för att bedriva den här typen av utredningar. Men det här handlar om att vi dokumenterar för att en medicinsk expert ska göra en bedömning, bedömningen görs inte av utredarna, säger han.

Men under rättegången vittnade en av utredarna - en före detta polis - med en personlig bedömning av Nannas tillstånd.

– Jag vill inte uttala mig om hur en individ som tillhör vår personal uttalar sig om våra kunder, säger Mattias af Geijerstam.

Aftonbladet har sökt Mattias af Geijerstam för egna kommentarer.

Följ ämnen i artikeln