Här är rösterna som avgör valet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-21

Utlandsrösterna kan ställa det parlametariska läget på ända och ge alliansen övertaget. Här kontrollräknas de av anställda vid Stockholms kommuns valnämnd innan de i morgon ska räknas för sista gången. Från vänster: Jessica Ojala, 22, Jan Johansson, 49, Nora Berthelse, 21, Anette Schierbeck 46, Felicia Bartoletti, 20.

Fredrik Reinfeldts huvudvärk kan vara över redan i morgon.

Då räknas rösterna som kan ge alliansen makten – och putta ut Sverigedemokraterna från en vågmästarroll.

Kontrollräknarna på St. Görans gymnasium i Stockholm har nästan jobbat klart.

Nu återstår bara utlandsrösterna och de förtidsröster som ännu inte är räknade – de som kan ge alliansen övertaget och putta ut Sverigedemokraterna från vågmästarrollen.

Klockan nio i kväll ska kuverten vara på plats i Stadshuset. Tills dess gäller fullt ös på räkningen.

"Jag drömmer om röster och buntar"

Ungdomarna som kontrollräknar utlandsrösterna har sår på händerna.

– Man blir väldigt torr av att räkna röstkort i tre veckor. Men vi har handkräm på toaletten, säger Felicia Bartoletti, 20.

En annan kille har kramp i fingrarna.

– Jag drömmer till och med om röster och kuvertbuntar, säger Signe Mogensen, 20, och skrattar.

Det värsta som kan hända är att man tappar bort en röst. Eller missar en hel låda. Men det har aldrig hänt, säger kontrollräknarna.

I morgon avgörs valet

Något utrymme för valfusk finns inte. De anställda måste lämna sina väskor och ytterkläder utanför rummet och på natten övervakas röstkorten av vaktbolag.

– Det går inte att fuska. Då måste man öppna upp kuvertet och ersätta röstsedeln och då syns det ju, säger Felicia Bartoletti.

Varje röst som kommer in bockas av mot en lista. De anställda kontrollräknar sedan röstkuverten tre gånger innan de skickas vidare för den slutgiltiga rösträkningen ute i kommunernas valnämnder, den som börjar i morgon klockan åtta.

När den är klar är valet avgjort.

Kan ge alliansen övertaget

Ingen vet hur många utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna är i år. Förra valet var de över 100 000. Dessförinnan har de legat mellan 40 000 och 70 000.

Men mycket tyder på en högre siffra. Bara i Stockholms kommun skickar man i kväll i väg 33 000 oräknade röster.

– Det är många fler som förtidröstar i år. Vi har jobbat med att räkna förtidsröster i tre år och så här mycket kuvert har det aldrig varit, säger Valnämndens arbetsledare Anette Schierbeck.

Signe Mogensen är förväntansfull. Hon hoppas att de röstkuvert hon så noga kontrollräknat ger alliansen övertaget.

– Jag röstade inte själv på alliansen men jag vill så gärna att de får övertaget så att Sverigedemokraterna inte får inflytande, säger hon.