Bedragare frågade om 96-åriga Marianne ville dö

Publicerad 2017-03-04

96-åriga Marianne Mårtensson blev uppringd av en kvinna som påstod att hon hade fel medicin. Kvinnan, som sa att hon var sjuksyster, krävde att få göra ett hembesök. När Marianne tvekade frågade hon om Marianne ville bli återupplivad eller dö om hon fick en hjärtinfarkt.

– Jag blev djupt chockad. Det var det obehagligaste jag varit med om, säger hon.

Marianne Mårtensson blev utsatt för försök till åldringsbrott.

Fredagen den 24 februari fick 96-åriga Marianne Mårtensson ett telefonsamtal. En kvinna, som uppgav att hon var från vårdcentralen och kallade sig syster Maria, sa att doktor Varan ville ändra på hennes medicinering.

Kvinnan ska ha varit påstridig och bland annat sagt att ”doktorn tycker du är alldeles för gammal för den medicinen”. Hon ville prompt boka ett hembesök.

– Jag tyckte det var konstigt eftersom jag inte går till den vårdcentralen. Men så tänkte jag att det kanske var så att man skickat journalerna dit av misstag. Sådant händer ju, säger Marianne.

När Marianne protesterade och sa att hon gick till en annan vårdcentral och hade en annan läkare blev tonen hotfull. Kvinnan ska ha talat mycket om hur gammal Marianne är och hur lätt det är att man dör om man är så gammal. Sedan sa hon något som chockerande.

– Hon sa att ”Vi måste boka ett vårdnadssammanträde med dig. I framtiden vill vi veta hur vi ska ta hand om dig. Om du till exempel får ett hjärtstopp i samlingslokalen – vill du då att vi ska fortsätta behandlingen eller vill du dö i lugn och ro?”

Marianne blev förskräckt men svarade att hon tänkte bli minst 100 år gammal och la på luren.

Sedan ringde hon sin familj och berättade vad som hade hänt. De kontaktade vårdcentralen för att kolla upp samtalet. Men vårdcentralen hade inte ringt till Marianne.

– Jag har aldrig hört min mamma så chockad. Helgen efter var ett litet helvete. Hon var deprimerad och sa att hon inte ville leva längre, säger Åke Mårtensson, son till Marianne.

Familjen har polisanmält händelsen. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt förberedelse till grovt rån.

– Jag vill varna andra äldre. Man ska inte låta sig övertalas eller ha en övertro till myndighetspersoner eller hyresvärdar. Vill de något så skriver de ett brev innan. Och framför allt att de inte ska öppna dörren när de inte vet vem det är, säger Marianne.

Så skyddar du dig mot bedragare:

Äldrebedragare har en mängd olika metoder. Ibland utger de sig för att vilja kontrollera vattnet i huset eller att vitvarorna fungerar. Ett annat vanligt modus är att de säger att de kommer från hemtjänsten.

– Tyvärr finns det hänsynslösa och förslagna människor som inte drar sig för att ge sig på äldre. Det är ofta äldre kvinnor som drabbas men även män, säger Nils Norling, pressinformatör polisområde Malmö.

Här följer några råd från polisen:

1. Släppa aldrig in någon okänd som du inte känner igen.

– Om någon knackar på så ska man få be att få kolla uppgifterna och stänga dörren. Därefter kan man ringa upp exempelvis vårdcentralen och kolla om de skickat ut någon personal, säger Nils Norling, pressinformatör polisområde Malmö.

2. Lita inte på en yrkeslegitimation. Släpp inte in någon trots att denne visar en legitimation.

– Det är inte världens svåraste sak att förfalska en legitimation. Så en legitimation ska man inte lita på, säger Nils Norling.

3. Om du misstänker att det är en bedragare som ringer – be att få telefonnumret till denne. Kolla sedan upp numret.

4. Om någon säger att han eller hon är från vårdcentralen och vill boka ett hembesök – be att få återkomma och lägg sedan på.

– Då ska man fatta misstanke. Sådant bestäms sällan på telefon. Ring därför upp din vårdcentral och dubbelkolla om de verkligen har planerat in ett sådant besök, säger Nils Norling.