Fortsatta bränder och kravaller i Hamburg

Uppdaterad 2017-07-08 | Publicerad 2017-07-07

Våldsamheterna i Hamburg fortsatte under fredagen med bränder och konfrontationer mellan polis och aktivister.

Under fredagskvällen rullade polisens tungt beväpnade specialinsatsstyrka in i Hamburg.

– Det här handlar inte längre om protester, utan om en våldsorgie, säger polisens talesperson Timo Zill till tv-kanalen NTV, enligt TT.

När en grupp demonstranter drabbade samman med polis på fredagen skadades elva personer svårt. De försökte klättra upp för en fyra meter hög mur när de störtade mot marken.

Flera ambulanser och 65 brandmän kallades till platsen. Totalt fick 26 personer vård för sina skador. 14 fördes till sjukhus, rapporterar AP.

83 gripna

Runt 196 poliser hade på fredagskvällen skadats sedan kravallerna började i torsdags.

Enligt polisen hade sammanlagt 83 personer gripits. 19 av dessa var på fredagskvällen formellt frihetsberövade.

Hamburg har förberett sig med 20 000 poliser inför G20-mötet, men har därefter tvingats begära ytterligare förstärkningar från andra delar av landet.

Flaskor, stenar och slangbellor

Aktivisterna – i många fall maskerade antifascister – hade under fredagen byggt barrikader i en sorts katt-och-råtta-lek med polisen.

Fastigheter vandaliserades och bilar, sopcontainrar och annat sattes i brand. Kravallpoliserna hade precis som dagen innan svarat med vattenkanoner, pepparsprej och batonger.

Kaos rådde på gatan Schulterblatt i stadsdelen Sternschanze under fredagskvällen. Höga barrikader brann och aktivisterna attackerade polisen med flaskor, stenar och slangbellor, rapporterar Hamburger Morgenpost, vars reportrar lämnade området på grund av riskerna.

Vid 23-tiden på fredagskvällen gick Hamburgpolisen från sin tidigare taktik att vara förhållandevis avvaktande. Då inledde man en offensiv för att rensa gatorna.

På Twitter uppmanade polisen personer som inte var inblandade i kravallerna att hålla sig borta från Schulterblatt.

”Vägrar acceptera det kapitalistiska systemet”

Tidningen New York Times har träffat flera personer från den autonoma rörelsen i Hamburg. Christoph Kleine tillhör gruppen Interventionistische Linke som genomförde civil olydnad–aktioner under fredagen.

– Ingen ville ha mötet här, säger han.

Kathia von Roth från gruppen ”Alles für Alle” (Allt åt alla) var en av de 12 000 demonstranter som medverkade i den stora demonstrationen under torsdag kväll.

Hon lämnade när demonstrationen blev våldsam.

– Allt detta handlar om en vägran att acceptera det kapitalistiska systemet som G20 representerar. Det handlar om solidaritet för varandra, säger hon.

Polisen och demonstranterna skyller på varandra i frågan om vad det var som utlöste kravallerna. Polisen har uppgett att våldet började när de försökte få ”det svarta blocket” att demaskera sig, medan de autonoma har sagt att polisen provocerade fram våldet.

– Polisen stormade oss för att vissa inte ville ta av sig sina maskeringar, säger Camille, en aktivist helt klädd i svart, till New York Times.

Han blev slagen med batong på höften och i ansiktet.

Kastade brandbomber

Vid omkring klockan 13 på fredagen kastades molotovcocktails och stenar mot polisfordon. De utsatta poliserna kunde sätta sig i säkerhet, enligt ett pressmeddelande från Hamburgpolisen.

Demonstranter har samlats i grupper om hundratal och tusental på flera olika ställen i staden.

Det rapporteras om att flera affärer ska ha plundrats.

Polisen uppmanar allmänheten att inte ge sig ut eller köra runt i Hamburg i onödan.

Stormigaste mötet på åratal

Spänningar mellan världsledare och känsliga frågor som Nordkorea och Syrien har gjort G20-mötet i Hamburg till ett av de stormigaste på åratal.

Delegater från världens 20 ledande ekonomier väntas ha arbetat hela natten för att komma fram till ett uttalande som ska ge sken av enighet mellan länderna.

USA:s president Donald Trump träffade Rysslands president Vladimir Putin på fredagen. Under lördagen ska han ha ett möte med Kinas president Xi Jinping.

Följ direktrapporteringen från G20 i Hamburg

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Följ ämnen i artikeln