Oppositionen ställer frågor om Marins funktionsduglighet

Publicerad 2022-08-27

Det har gått en dryg vecka sedan videon på en dansande statsminister började spridas.

Sedan dess har Sanna Marin förklarat sig, gjort ett drogtest, gråtit på scen, bett om ursäkt för nya bilder och skött statsministerns arbete.

–Jag tror hon kommer få leva länge med den här skandalen. Det här är nu en del av berättelsen om Sanna Marin, säger den finska medieforskaren Anu Koivunen.

Det har gått några dagar utan nya festbilder på statsministern Sanna Marin, men debatten har ännu inte klingat av.

Debatten har delat en befolkning där många skiljer på statsminister och privatperson medan andra säger att statsministern alltid är statsminister och under alla omständigheter bör agera som en.

Riksdagspartiet Sannfinländarna kräver en utredning om huruvida regeringen var "funktionsduglig" under några dagar i juli då viktiga förhandlingar mellan Finland och Tyskland om företagen Uniper och Fortum stod på agendan, skriver HBL.

Till saken hör att Sanna Marin besökte musikfestivalen Ruisrock samma vecka som förhandlingarna med Tyskland ägde rum.

– Nu vill Sannfinländarna framföra att Sanna Marin festade istället för att informera dem och riksdagen om Uniperförhandlingarna, säger Anu Koivunen.

Det var också samma parti som uppmanade statsministern att drogtesta sig, vilket Sanna Marin gjorde. Hennes test var negativt vilket gjort att debatten nu skiftat över till att fokusera på vad Sanna Marin höll på med under de där dagarna i juli.

– Det är många som tror att det hade varit politiskt självmord för henne att inte drogtesta sig, säger Anu Koivunen.

Finlands statsminister Sanna Marin höll ett tårfyllt tal i  veckan efter den senaste tidens festbilder.

Riksdagsval väntar

För några dagar sedan läckte nya festbilder från i sommar som knäpptes i anknytning till statsministerns tjänstebostad Villa Bjälbo. Den här gången bad Sanna Marin om ursäkt för bilderna där bland annat två barbröstade kvinnor poserade med ”allmän egendom” som vissa väljer att se det som.

– Hon tyckte väl själv att det var opassande med de här bilderna. Det är ju stor skillnad till en fest i en privat bostad på stan och på något som ligger i anknytning till statsministers tjänstebostad, säger statsvetaren Göran Djupsund.

Han tror vidare att bilderna kommer få liten om någon påverkan alls på Sanna Marins framtida politiska karriär.

– Vi har en tung och het politisk höst och vinter med tusen stora frågor på agendan, säger Göran Djupsund.

I april 2023 väntar ett riksdagsval.

– Jag kan inte föreställa mig att bilder på en festande statsminister skulle kunna påverka ett riksdagsval nio månader senare. Då tappar jag nog tron på den finländska politiken och den offentliga diskussionen.

Att en festande Sanna Marin orsakat så stora rubriker i Finland beror enligt Göran Djupsund till viss del på statsministerns egen persona.

– Att ha en ung kvinnlig statsminister är ganska speciellt. Hon har ju själv lite bjudit in till denna typ av grejer genom att vara väldigt aktiv på sociala medier. Där poserar hon inte bara med andra statsministrar utan hon spelar också basket och gör armhävningar.

”Finns två bilder av Marin”

Också Anu Koivunen tror att kriget i Ukraina och efterföljande energikris kommer få större utrymme i politikens Finland.

Samtidigt tror hon inte att ”partygate” kommer glömmas bort i första taget.

– Det finns nu två bilder av Marin i offentligheten som inte går ihop. Den festande statsministern samt den kontrollerande och mycket kompetenta politikern som lett landet i kris 24/7 i 2.5 år. Den här tudelningen kommer finnas kvar, säger Anu Koivunen.

Att Sanna Marin ställt upp och besvarat alla frågor som riktats mot henne följer det arbetssätt som hon gjort till sitt signum.

– Att hon svarade på alla frågor har gjort att vi har fått ganska många citat som är ovanliga för en statsminister. Genom att besvara alla frågor kan man se det som att hon också själv hållit igång debatten, säger Anu Koivunen.