Överdoser förkortar medellivslängden i USA

TT-AFP TT

Uppdaterad 2019-08-27 | Publicerad 2018-11-29

Den förväntade medellivslängden i USA sjunker till följd av den uppmärksammade drogepidemin i landet.

Medellivslängden för en genomsnittlige amerikanen sjunker till 78,6 år. Orsaken bakom är till stor del de höga dödstalen till följd av överdoser, enligt en amerikansk myndighetsrapport.

USA brottas med en opioid-epidemi med ett utbrett missbruk av heroin, fentanyl och receptbelagda mediciner som kostade fler än 70 000 människor livet under 2017 – en ökning med 9,6 procent från året innan. Samtidigt har antalet självmord ökat med 3,7 procent.

Till följd av detta sjunker den förväntade medellivslängden i USA med 0,1 procent. Det innebär en fortsättning av en trend som inleddes 2015 då medellivslängden i landet sjönk för första gången på årtionden.

– Förväntad medellivslängd ger oss en bild av det övergripande hälsotillståndet i landet, och den här oroväckande statistiken är en påminnelse om att vi förlorar för många amerikaner för tidigt och för ofta, säger Robert Redfield, chef för USA:s hälsomyndighet (CDC).

I grannlandet Kanada lever invånarna i genomsnitt tre år längre, och detsamma gäller för Sverige. Här är medellivslängden 82,3 år. Japanerna är de som lever längst – när de föds kan de räkna med nästan 84 år på jorden.

En missbrukare i USA håller en fentanylnål, den syntetiska opioid som ligger bakom flest överdoser i USA. Arkivbild.

Följ ämnen i artikeln